Politika

DAMJANOVIĆ: NATO će svi koristiti u izbornoj kampanji

Pozivnica za NATO, ukoliko stigne do kraja godine, biće iskorišćena u izbornoj kampanji, kad god izbori bili održani, ocijenio je za agenciju MINA funkcioner Socijalističke narodne partije Aleksandar Damjanović i poručio da se mnogi problemi, sa pozivom ili bez njega, neće riješiti sami.
DAMJANOVIĆ: NATO će svi koristiti u izbornoj kampanji
Portal AnalitikaIzvor

On smatra da je iz najmanje dva razloga veoma čudna ocjena, koja u posljednje vrijeme dobija sve veći značaj, da će poziv Crnoj Gori u NATO opredijeliti datum vanrednih izbora.

- Prvo, u koaliciji na vlasti sve partije članice koalicije, njih tačno sedam, zalažu se za pristupanje NATO-u, tako da bilo poziva - ne bilo poziva, bili izbori u septembru ili narednog septembra, ništa se bitno neće promijeniti u tim stavovima - kazao je Damjanović.

Štoviše, kako je rekao, ako bi se sada u Skupštini glasalo o prihvatanju eventualnog poziva kroz neki vid akta koji bi bio podnijet Skupštini, ta podrška bi vjerovatno bila i veća, jer bi poslanici, na primjer opozicione Pozitivne Crne Gore, a možda i još po neko od predstavnika neke od onih 11 opozicionih partija, takođe glasao uz vlast, pa se govori o postojanju dvotrećinske podrške u Skupštini.

- Naravno, stav SNP je nedvosmislen da se o tome treba održati referendum da građani donesu odluku, jer dvotrećinska podrška u Skupštini apsolutno ne odgovara podršci od svega jedne trećine za pristupanju NATO-u među građanima, sudeći bar po učestalim anketama - naveo je Damjanović.

On smatra da je drugi razlog u tome što bez ispunjavanja jasno definisanih izbornih uslova odnosno pune primjene izbornih zakona i fer izbornih pravila, ne može biti dogovora vlasti i opozicije o skraćenju mandata i datumu vanrednih izbora, "što znači da tu odluku može donijeti isključivo vlast sama, odnosno dio vlasti, ponovo nezavisno od poziva za NATO".

- Ako krajem jeseni i stigne poziv za učlanjenje u NATO biće svakako pokušaja da se on politički koristi u izbornoj kampanji, kad god bili izbori, u očekivanju donošenja konačne odluke na Varšavskom samitu. A ako poziv ne stigne, takođe će to biti dio kampanje za još jedan mandat, kako bi poziv konačno stigao - rekao je Damjanović.

On je zaključio da će "ostati neriješeni ekonomski problemi, socijalno raslojavanje, pad životnog standarda, nemogućnost zapošljavanja i korupcija i organizovani kriminal" koji se neće riješiti sami od sebe, bilo ili ne famoznog poziva.

Izvor: MINA

Portal Analitika