Abiznis

Odbijena dva tužbena zahtjeva En plus grupe

Sudija Privrednog suda Dijana Raičković odbila je dva tužbena zahtjeva bivšeg vlasnika Kombinata aluminijuma Podgorica KAP, ruske N plus grupe, piše Dan.
Odbijena dva tužbena zahtjeva En plus grupe
Portal AnalitikaIzvor

N plus grupa Olega Deripaske je u dva sudska postupka tražila da se ponište ugovor i aneks ugovora o saradnji koje je stečajni upravnik KAP-a, Veselin Perišić potpisao sa nikšićkim Unipromom 19. jula prošle godine. Rusi su drugom tužbom tražili da se poništi ugovor o prodaji imovine KAP-a Unipromu.

Sud je ranije odbio zahtjev zastupnika N plus grupe da se u tim sporovima odredi finansijsko vještačenje i da se utvrdi koliko je Uniprom zaradio od kada upravlja KAP-om. Vještačenje je trebalo da pokaže i da li je stečajni upravnik, sklapanjem ugovora o poslovno-tehničkoj saradnji sa Unipromom, omogućio nikšićkoj kompaniji da zaradi novac za isplatu dijela kuporodajne cijene za KAP.

Pejović je od ukupno 24 miliona do sada uplatio dvije rate i isplatio polovinu ugovorene cijene, a uplata ostatk od 12 miliona eura prolongirana je za šest mjeseci, odnosno do polovine septembra ove godine.

Do sada su sve tužbe koje je N plus grupa i Centralno-evropska aluminijumska kompanija - CEAC pokrenula pred domaćim sudovim odbijene, kao i svi prigovori.

CEAC, ćerka firma N plus grupe, pokrenula je i međunarodnu arbitražu kojom traži odštetu od blizu milijardu eura. Rusi smatraju da su crnogorske vlasti prekršile ugovorne obaveze iz 2009. i 2010. godine i tako dovele KAP do bankrota.

Portal Analitika