Portal Analitika
  • Politika
  • Društvo
  • Abiznis
  • Sport
  • Kolaž
  • Region / Svijet
  • Kultura
  • Kolumne
  • Nauka / Tehnologija
  • Savremena karijatida
  • Ostalo
Društvo

Zidani most: Mugoša i Amfilohije na pomenu u kapeli u Kamniškoj Bistrici

Ambasador Crne Gore u Sloveniji dr Miomir Mugoša položio je juče vijenac, a mitropolit crnogorsko-primorski Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori pomolio se za, kako navodi Svetigora pres, žrtve Zidanog mosta na spomen-obilježju u Kamniškoj Bistrici u Sloveniji.
Zidani most: Mugoša i Amfilohije na pomenu u kapeli u Kamniškoj Bistrici
Portal AnalitikaIzvor

Kapelu sa spomen-obilježjem ove godine postavilo je budvansko Udruženje "Otkrićemo istinu - Dušan Niklanović". Na njemu se može pročitati poruka: "Svim žrtvama rata i revolucionarnog nasilja - Mrtvima za spomen, živima za opomenu - Vojnicima Jugoslovenske kraljevske vojske u otadžbini, narodu i sveštenstvu Crnogorsko-primorske mitropolije, umorenim bez suda i presude poslije završetka rata 1945. godine".

Kako navodi Portal RTCG, sa Mugošom, vijenac je položio izaslanik predsjednika Crne Gore Dražen Miličković, kao i izaslanica slovenačkog predsjednika Boruta Pahora, Nataša Kovač.

- Danas nakon 70 godina, neprihvatljivo je i necivilizacijski praviti reviziju istorijske istine, ali je uvijek civilizacijski iskazati odnos prema nevinima - kazao je crnogorski ambasador nakon polaganja vijenca.

On smatra da je "neshvatljivo da se savremenici svrstavaju kroz pripadnost predaka".

- Hoću da vjerujem da je crnogorsko društvo sazrelo i da je iznad toga - dodao je Mugoša na mjestu gdje je 1945. godine likvidiran veliki zbjeg antikomunista i pripadnika Ravnogorskog pokreta.

Portal RTCG piše da pojedini istorijski izvori navode kako je u zbjegu od Vezirova do Zidanog mosta, na kraju Drugog svjetskog rata, bilo skoro 20.000 ljudi.

1306zidaniKako navodi Svetigora pres, Amfilohije je juče poslije podne stigao u Ljubljanu. Potom je u pratnji protojereja-stavrofora Perana Boškovića, paroha ljubljanskog i protođakona podgoričkog Sabornog hrama Vladimira Jaramaza, posjetio Kamnišku Bistricu.

- On se pomolio u kapelici podignutoj u spomen svim postradalim žrtvama Drugog svjetskog rata i poslijeratnog revolucionarnog nasilja, naročito svetom sveštenomučeniku Joanikiju crnogorsko-primorskom i sveštenomučenicima i mučenicima postradalim sa njim, zajedno sa hiljadama pripadnika Jugoslovenske kraljevske vojske u otadžbini i naroda iz Crne Gore, umorenih bez suda i presude na samom kraju rata 1945. godine, na "zlom putu" od podgoričkog Vezirovog mosta do Zidanog mosta u Sloveniji - navodi Svetigora pres.

Prema najavama, Amfilohije će danas sa mitropolitom zagrebačko-ljubljanskim Porfirijem, sveštenstvom i vjernicima koji će, kako se navodi, "u velikom broju doći i iz Crne Gore, osveštati ovu spomen-kapelicu i služiti svetu liturgiju i parastos povodom 70. godišnjice ovog velikog stradanja". U popodnevnim časovima će na istom mjestu prisustvovati pomenu koji se organizuje u saradnji Opštine Kamnik, budvanskog udruženja "Otkrićemo istinu - Dušan Niklanović" i MCP SPC.

Izvor i foto: Svetigora pres, Portal RTCG

1306zidani1
Portal Analitika