Kultura

Završen 6. Underhill Fest: Zašto i Podgorica treba da ima bioskop na otvorenom

"Bujica ljubavi" i "Veruda - Film o Bojanu" najbolja su ostvarenja prema odluci žirija 6. Underhill Festa koji je sinoć završen u podgoričkom lokalu "Soul II Soul".
Završen 6. Underhill Fest: Zašto i Podgorica treba da ima bioskop na otvorenom
Portal AnalitikaIzvor

Dragana Kanjevac, Senad Šahmanović i Erol Bilbani izabrali su i filmove "Bolji život", "Ljubavna odiseja" i "Krš" za specijalne nagrade, dok je publika festivala kao najbolji ocijenila film "Pepe Muhika - Lekcije iz cvjetne leje".

- Pobjednik međunarodne selekcije i dobitnik nagrade Zlatni maslačak je film "Stream of Love/Bujica ljubavi" rediteljke Agnes Sos. Film predstavlja vremešne stanovnike jednog sela u Transilvaniji koji izuzetno duhovito i iskreno govore o svojoj intimi i ljubavnim temama - navela je Dragana Kanjevac.

Senad Šahmanović je ukratko prestavio pobjednika među ostvarenjima iz zemalja u okruženju.

- Pobjednik regionalne selekcije je "Veruda - Film o Bojanu" reditelja Igora Bezinovića. On je izuzetno upečatljivo, a jednostavnim rješenjima predstavio pulskog mladića na ivici zakona, čija iskrenost i dramatična životna priča ostavljaju bez daha.

Erol Bilibani saopštio je specijalne nagrade žirija, a ove godine dodijeljene su čak tri.

- U međunarodnoj kategoriji specijalnu nagradu dobio je film "Something Better to Come/Bolji život" Hane Polak, koji 14 godina prati glavni karakter, Julu koja živi na jednoj od najvećih svjetskih deponija. U regionalnoj imamo dva specijalna priznanja: jednu je dobila "Ljubavna odiseja" Tatjane Božić, a drugu "Krš" Vladimira Todorovića.

PR festivala Miroslav Minić podsjetio je da se i ove godine dodjelje nagrada publike.

- Publika je svake večeri imala glasačke listiće koje je dobijala uz ulaznice i film koji je dobio najvišu zbirnu ocjenu je "Pepe Muhika - Lekcije iz cvjetne leje" reditelja Hajdi Spekonje o "najsiromašijem predsjedniku na svijetu".

Članovi žirija istakli su da su glavne nagrade dodijeljene jednoglasno.

- Prvi put na Underhill Festu imamo dva filma iz iste kategorije koji su dobili specijalne nagrade. Naša je odluka da dva filma, estetski potpuno različita, posjeduju kvalitet i procijenili smo da bi jedan film možda bio oštećen ako bi ga izostavili. Dakle, uzeli smo u obzir sve mogućnosti, senzibilitete i kvalitete filmova i zaključili da oba zaslužuju posebnpo priznanje žirija - naglasio je Šahmanović.

Minić je kazao da je misija festivala i ovog puta ispunjena, jer je publika svake večeri ispunila baštu lokala "Soul II Soul", kao i Veliku scenu Crnogorskog narodnog pozorišta prve večeri, do posljednjeg mjesta. Procjena je da je programe ukupno vidjelo oko 1.200 posjetilaca. Kao kuriozitet ovog izdanja, i ujedno ilustraciju kvaliteta prikazanih filmova, on je naveo da je publika dva puta "prkosila kiši", ostavši do kraja da odgleda filmove "Titove naočare" i "Okean".

- Srećni smo i zato što je bilo dosta mladih ljudi. Važno je da oni gledaju ovako dobre dokumentarne filmove. Zato smo veoma zadovoljni postignutim - dodao je on.

U uspjehe festivala organizatori ubrajaju i specijalno pokrenut YouTube kanal na kome su svakodnevno postavljeni kratki intervjui, prilozi ili hronike festivalskih događanja.

Iako je Underhill Fest tokom godina promijenio lokacije na kojima se održavao, a ovogodišnjim projekcijama u lokalu "Soul II Soul" praktično se vratio počecima.

Šahmanović je istakako da "festival raste i da će za njega siguno biti potreban jedan veći prostor".

- Ko zna, možda će cijela Podgorica biti jedan veliki otvoreni bioskop. Ima puno mjesta po gradu, na otvorenom, gdje može da se raširi platno - kazala je Kanjevac.

- Podgorici je, generalno, potreban jedan bioskop na otvorenom, taj open air cinema po uzoru na mnoge regionalne gradove. Imali smo istovremeno i Džada Film Fest koji je dokazao da ljudi imaju takvu naviku, samo im treba ponuditi takvo mjesto. To se samo od sebe neće riješiti, već treba pokrenuti inicijativu za takav prostor gdje bi se prikazivali i dokumentarni, i igrani, i kratkometražni filmovi. To je, možda, i najveći problem ne samo Underhill Festa, već i mnogih drugih. Ovo festivalu je, dakle, potrebno još prostora i još ljudi, a publike će sigurno uvijek biti - zaključio je Šahmanović.

K.J.

Foto: Underhill Fest / Dalibor Ševaljević

Portal Analitika