Kultura

Četiri umjetnice predstavljaju CG na Bijenalu mladih umjetnika u Milanu

Ivana Radovanović, Milka Delibašić, Dragana Tripković i Tanja Bakić predstavljaće Crnu Goru na predstojećem XVII Bijenalu mladih umjetnika Evrope i Mediterana (BJCEM) koje će od 22. oktobra do 22. novebra biti održano u Milanu.
Četiri umjetnice predstavljaju CG na Bijenalu mladih umjetnika u Milanu
Portal AnalitikaIzvor

Tako je odlučila italijanska selektorska komisija direkcije Bijenala, na čelu sa umjetničkim direktorom istoričarem umjetnosti Andreom Brućatijem. Među brojnim umjetničkim projektima koji su pristigli na konkurs objavljen u zemljama Evrope i Mediterana, za predstavljanje na ovoj manifestaciji selektovani su radovi Ivane Radovanović i Milke Delibašić iz sfere vizuelnih umjetnosti, i Dragane Tripković i Tanje Bakić u kategoriji književnog stvaralaštva, dok u filmskoj kategoriji nije bilo dostavljenih aplikacija.

Direkcija festivala obavijestila je Ministarstvo Crne Gore o rezultatima njihove selekcije, te da će se one predstaviti na Bijenalu Mediterranea XVII u Centru za kulturu "Fabrika del vapore" u Milanu, od 22. oktobra do 22. novembra. Prema propozicijama Bijenala, organizatori pokrivaju troškove smještaja i hrane za selektovane umjetnike od 22. do 26. oktobra, kao i troškove cijele postavke i osiguranja izložbe. Ministarstvo kulture obavezalo se da će platiti putne troškove i troškove transporta radova.

Podsjećamo, Ministarstvo kulture objavilo je konkurs za selekciju crnogorskih učesnika za XVII BJCEM 18. februara, a tema Bijenala je "No food's land" sa podnaslovom "Milano nakon EXPO-a". Iako je prvobitno bilo najavljeno da će stručna komisija u Crnoj Gori razmotrati prijavljene kandidature i do 31. marta objaviti odluku koja dva umjetnika će je reprezentovati u svakoj od tri oblasti, selekcija je, na kraju, rađena u direkciji BJCEM u Milanu. 

Portal Analitika