Svijet

Obama pokušava da ubijedi poslanike da usvoje trgovinski zakon

Američki predsjednik Barak Obama nenajavljeno je danas posjetio Kongres SAD kako bi ubijedio poslanike svoje Demokratske partije da podrže predlog zakona o trgovini s pacifičkim državama.
Obama pokušava da ubijedi poslanike da usvoje trgovinski zakon
Kristina Ćetković
Kristina ĆetkovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Zakon je zapao u poteškoće pošto mu se protive demokratski kongresmeni s kojima će Obama razgovarati na specijalnom sastanku u podrumu Kongresa.

Donošenje tog zakona je jedan od Obaminih prioriteta, ali mu se protive progresivni djelovi Demokratske partije koji ocjenjuju da će zakon ugroziti interese američkih radnika.

Prijedlog zakona koji je poznat kao TAA (Trade Adjustment Asistance) trebalo bi da obezbijedi pomoć i obuku za radnike koji su izgubili posao zbog trgovinskih sporazuma SAD s drugim zemljama.

Taj zakon mora da bude usvojen prije nego što Predstavnički dom glasa o zakonu povezanim s trgovinom (Trade Promotion Authority) kojim će Obama dobiti ovlašćenje da pregovara o transpacifičkom partnerstvu.

I republikanci i demokrate predviđaju da će TAA propasti osim ako ne dođe do dramatične promjene. Obamina posjeta Kapitolu, što inače ne radi često budući da nema najbolje odnose s poslanicima, trebalo bi da doprinese upravo tome, ocjenjuje portal Politiko.

Izvor i foto: blic.rs

Portal Analitika