Društvo

Izvod iz matične knjige rođenih nije potreban za upis u srednju školu

Izvod iz matične knjige rođenih nije potreban učenicima za upis u srednju školu, a sve neohodne podatke Ministarstvo prosvjete dobijaće od Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP).
Izvod iz matične knjige rođenih nije potreban za upis u srednju školu
Kristina Ćetković
Kristina ĆetkovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Iz MUP-a su podsjetili da upis u srednje škole traje od 15. do 19. juna.

„MUP i Ministarstvo prosvjete obavještavaju sve polumaturante da im za upis u srednju školu, neće biti potreban Izvod iz matične knjige rođenih. Sve neophodne podatke u vezi sa rođenjem i crnogorskim državljanstvom, škole će, preko Ministarstva prosvjete, dobijati od MUP-a po službenoj dužnosti“, kaže se u saopštenju.

Kako su poručili iz MUP-a, dva ministarstva žele da budućim srednjoškolcima na ovaj način olakšaju upis u školu.

„Naša težnja je da budemo pravi servis svim crnogorskim građanima“, navodi se u saopštenju.

Iz Ministarstva su podsjetili maturante i sve one koji žele da studirajuti, da im za upis na fakultete nije potreban Izvod iz matične knjige rođenih ili Uvjerenje o državljanstvu zbog toga što je biometrijska lična karta, koju po zakonu moraju da imaju, dokaz o državljanstvu.

„Uz drugu neophodnu dokumentaciju koju fakulteti traže za upis, dovoljno je dostaviti ovjerenu kopiju biometrijske lične karte“, kaže se u saopštenju MUP-a.

Oni su građane podsjetili da određena dokumenta mogu naručiti preko sajta www.dokumenta.me.

„Preko tog portala građani mogu podnijeti i proslijediti obrazac zahtjeva za izdavanje izvoda iz registra rođenih, uvjerenja iz registra crnogorskih državljana i uvjerenja iz registra prebivališta“, navodi se u saopštenju MUP-a.

Kako su precizirali, zahtjev se može podnijeti za sebe ili svoju maloljetnu djecu.

Isporuka traženih isprava, kako se pojašnjava, vrši se za Podgoricu po sistemu danas za sjutra, a za ostale gradove u roku do četiri radna dana, uz potpis podnosioca zahtjeva i stavljanja na uvid identifikacionog dokumenta prilikom preuzimanja.

„U slučaju nemogućnosti postupanja po zahtjevu građanin će biti kontaktirani e-poštom“, poručili su iz MUP-a.

Kako su saopštili iz tog resora, prilikom podnošenja zahtjeva, građanin može odabrati da dokument podigne u područnoj jedinici MUP-a ili da mu bude dostavljen na kućnu adresu u kom slučaju mora da bude saglasan da se podaci (ime, adresa i broj telefona) dostave kurirskoj pošti, a davanjem naloga za dostavu dokumenata na adresu, građanin se obavezuje da plati troškove poštarine po prijemu pošiljke.

„Građanin može na sajtu www.biraci.me provjeriti da li je upisan u birački spisak, koja mu je adresa i podnijeti zahtjev za promjenu adrese prebivališta“, podsjetili su iz MUP-a.

Kako su naveli, startovanjem adrese www.biraci.me otvara se stranica na kojoj se u datom polju ukuca broj lične karte, a rezultat pretrage je biračko mjesto na kome građanin glasa, naziv tog biračkog mjesta, inicijali građanina, kao i adresa i opština prebivališta.

„Ukoliko prikazana adresa nije ona na kojoj građanin živi, on može podnijeti zahtjev za promjenu adrese prebivališta“, kaže se u saopštenju.

Kako je saopšteno, ukoliko građanin želi da promijeni adresu u okviru iste opštine, to može uraditi i preko portala www.biraci.me.

„Procedura je jednostavna, a mora da plati 2,5 eura kurirskoj službi za dostavu dokumenta o promjeni adrese“, zaključuje se u saopštenju.

Izvor: MINA; foto: podgorica.me

Portal Analitika