Društvo

Ministarka rada na Cetinju obećala rješavanje problema radnika Ribarstva, Košute i Oboda

Ministarka rada i socijalnog staranja u Vladi Crne Gore Zorica Kovačević boravila je danas u radnoj posjeti Prijestonici Cetinje i tom prilikom zajedno sa gradonačelnikom Aleksandrom Bogdanovićem pustila u rad senzornu sobu u Dnevnom centru za djecu i omladinu sa smetnjama i teškoćama u razvoju, a uz to je upriličeno i više sastanaka, među kojima i sa radnicima preduzeća "Ribarstvo“, "Košuta“ i "Obod“.
Ministarka rada na Cetinju obećala rješavanje problema radnika Ribarstva, Košute i Oboda
Kristina Ćetković
Kristina ĆetkovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

"Ova radna posjeta predstavlja podršku lokalnoj upravi za sve projekte, ideje i inicijative koje su pokrenuli u proteklom vremenu. Prijestonica Cetinje će imati punu podršku našeg ministarstva za sve nam je gradonačelnik danas predstavio", kazala je Kovačević.

Ministarstvo i Prijestonica su se danas dogovorili da krenu u gradnju jedne stambene zgrade za penzionere koji su otišli u zasluženu penziju i nemaju krov nad glavom.

"Tako što je lokalna samouprava od tri placa ponudila jedan sa riješenim komunalijama i infrastrukturom, a ja ću to uraditi onako kako smo podržali Podgoricu, Nikšić i Bijelo Polje. To znači da ćemo učestvovati u finansiranju tih stanova, u određenom iznosu, koji dogovorimo sa Fondom PIO i ministrom Žugićem koji je potvrdio da će podržati projekat i da ćemo zajedno obezbijediti sredstva, u zavisnosti od toga koliko će biti stambenih jedinica u toj zgradi. Time ćemo omogućiti penzionerima da po povoljnim uslovima obeznijede krov nad glavom", istakla je Kovačević.

Ona je kazala da će se maksimalno uključiti i u rješavanje socijalne i ekonomske situacije u preduzećima "Ribarstvo“, "Košuta“ i "Obod“.

"To znači puna podrška u rješavanju problema u „Ribarstvu“, dakle stavljanje u funkciju tog pogona, jer to je nešto što je veoma značajno za Cetinje i Crnu Goru. Ako imate obezbijeđen plasman, imate 50 radnika, potrebno je samo naći dio novčanih sredstava potreban za pokretanje proizvodnje. Drago mi je što su sastanku prisustvovali predstavnici banke koji su  vlasnici imovine. Razgovarali smo otvoreno sa radnicima o svim problemima i ranijoj privatizaciji. Konstatovali smo i da, kao Vlada Crne Gore i lokalna uprava, imamo najmanje udjela, ali da uprkos tome postoji izuzetna spremnost da riješimo problem, odnosno da obezbijedimo sredstva da proizvodnja krene i time pokušamo da vratimo na posao 50 porodica. To je veoma važno, jer u Crnoj Gori ne proizvodimo konzerviranu ribu, a čuli smo podatak da uvozimo sedam do osam miliona komada", kazala je Kovačević.

Takođe, ona je obećala radnicima „Košute“ da će do kraja dovesti probleme oko privatizacije.

"Bila sam u tom objektu i gradonačelnik i ja imamo ideju - da pitanje „Košute“ zajednički rješavamo, što znači da se javimo na tender kod Privrednog suda i zajednički razvijemo neku vrstu socijalne ustanove, bilo geronto centar, bilo izgradnja stanova za socijalne slučajeve ili zaposlene jer to je mnogo vrijedan plac sa oko 39 hiljada kvadrata", objasnila je Kovačević.

Ona je razgovarala i sa radnicima „Oboda“ koji nemaju uslova penzionisanje po novom zakonu.

"Iskazala sam spremnost da vidim koji je to broj radnika i šta preko Fonda rada možemo da uradimo po tom pitanju", istakla je ministarka.

Bogdanović je posebno je akcentovao današnje susrete sa radnicima tri preduzeća.

"Kada je riječ o temama koje su se ticale socijalno ugroženih stanovnika, informisao sam ministarku Kovačević o tome da je naša gradska uprava u proteklom periodu u tom pogledu imala zaista pažljiv odnos, s obzirom da smo svih proteklih godina izdvajali znatna sredstva iz budžeta za realizaciju različitih programa socijalne pomoći", kazao je Bogdanović.

On je kazao da su danas imali sastanke sa radnicima „Košute“, „Oboda“ i „Ribarstva“, sa kojima su još jednom razmatrali mogućnosti u cilju rješavanja njihovih problema.

"U tom pogledu, posebno želim naglasiti da je Prijestonica Cetinje ponudila poseban paket podsticaja za nastavak funkcionisanja „Ribarstva“. Riječ je o kompaniji koja nije značajna samo za privredu u našem gradu, već i za cjelokupnu Rijeku Crnojevića i naselja koja joj gravitiraju. Iz tog razloga, a na osnovu dostavljenog biznis plana, vrijednost podsticaja koje smo ponudili „Ribarstvu“ iznosi 400.000 eura", kazao je Bogdanović.

On se osvrnuo i na slučaj Oboda.

"Što se tiče „Oboda“, svjedoci ste da Prijestonica Cetinje intenzivno traži i pregovara sa potencijalnim partnerima koji će staviti taj prostor u funkciju. Upravo juče smo taj koncept predstavili i u Njemačkoj, čiji su investitori iskazali interesovanje da posjete Cetinje i sagledaju mogućnosti uspostavljanja saradnje. Dakle, maksimalno smo posvećeni realizaciji te ideje, kojom bi istovremeno riješili i problem radnika „Oboda“ ", naglasio je Bogdanović.

Kada je riječ o „Košuti“, dodaje on, riječ je o prostoru koji se nalazi na atraktivnoj lokaciji i koji je, kao takav, pogodan za razvoj različitih oblika biznisa.

"U tom dijelu, razgovarao sam sa ministarkom o soluciji da Prijestonica Cetinje i Država kupe taj prostor, da ga proglasimo biznis zonom, a zatim ga ponudimo privatnom sektoru. Takođe, sa ministarkom sam razgovarao i o mogućnosti gradnje drugih sadržaja na tom prostoru. Kako i sami vidite, lokacije na Cetinju u sve većoj mjeri postaju zanimljive investitorima, o tome govori i aktuelna gradnja komercijalnog centra na ulazu u grad – i iz tog razloga sam uvjeren da ćemo uskoro valorizovati i prostor bivše „Košute“ i gornjeg „Oboda“", kazao je gradonačelnik..

On kao važnu činjenicu naglašava to što su u načelu dogovorili i realizaciju projekta gradnje stanova za socijalno najugroženije stanovništvo.

"U tom kontekstu, obišli smo više lokacija u vlasništvu Prijestonice Cetinje i sigurno je da ćemo uskoro početi sa aktivnostima na pripremi i realizaciji tog projekta. Time ćemo dodatno pomoći našim sugrađanima, gradnjom još jedne - inače treće stambene zgrade koju ćemo praviti na Cetinju tokom novijeg perioda. Konačno, moje je zadovoljstvo i što smo danas pustili senzornu sobu, kao novi sadržaj našeg Dnevnog centra za djecu i omladinu sa smetnjama i teškoćama u razvoju. Dakle, prije svega, želim pohvaliti inicijativu i rad menadžmenta ove institucije – zahvaljujući čemu Dnevni centar, koji postoji kraće od dvije godine, već ima najsavremenije sadržaje. Kao osnivač ove ustanove, Prijestonica Cetinje nastaviće da pruža intenzivnu podršku Dnevnom centru", istakao je Bogdanović.

Portal Analitika