Svijet

MERKEL: Jak euro otežava reforme

Njemačka kancelarka Angela Merkel ocijenila je danas da je zbog visoke vrijednosti eura teže ubirati plodove reformi koje se sprovode u evropskim zemljama.
MERKEL: Jak euro otežava reforme
Kristina Ćetković
Kristina ĆetkovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

"Jak euro utiče na to da one samo uz velike teškoće mogu da sprovode reforme i da ubiraju njihove plodove, u izvozu, na primjer", rekla je Merkel neposredno pošto je pohvalila značajne reforme koje su sprovele Španija i Portugal.

Njena izjava, na kongresu porodičnih firmi u Berlinu, doprinijela je ubrzanom padu zajedničke evropske valute krajem prijepodneva. Prethodno je predsjednik federacije porodičnih firmi Brun - Hagen Henerkes kritikovao sadašnju monetarnu politiku Evropske centralne banke (ECB) koja je pokrenula veliki program otkupa dugova, što je uticalo na slabljenje eura.

Kancelarka je, međutim, zatražila razumijevanje za postupke centralnih banaka, kao što je Evropska centralna banka, koja mora da razmišlja o tome šta treba uraditi kada je stopa inflacije preniska.

"Zaista je u mandatu ECB-a da pazi na to da ne uđemo u deflaciono okruženje", rekla je Angela Merkel, koja se inače zbog nezavisnog statusa Evropske centralne banke, uglavnom uzdržava od komentarisanja odluka banke.

Njemačka je kao veliki izvoznik profitirala posljednjih mjeseci zbog slabljenja eura, zbog čega su njeni proizvodi jeftiniji na međunarodnom tržištu.

Merkel je takođe ocijenila da je njemačka privreda sada relativno dobro, ali da je to takođe posljedica "spoljnih faktora", kao što su nizak euro i niska cijena nafte.

Izvor i foto: blic.rs

Portal Analitika