Crna hronika

Akcija „Tornado“: Uhapšen zbog sumnje da je davao novac na zelenašku kamatu

U akciji "Tornado“ podgorička policija je uhapsila jednu osobu zbog sumnje da je oštećenim licima davao iznose i do 10.000 eura na tzv. zelenašku kamatu, saopšteno je Portalu Analitika iz Uprave policije.
Akcija „Tornado“: Uhapšen zbog sumnje da je davao novac na zelenašku kamatu
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Iz Uprave policije je saopšteno da je policija akcija „Tornado“ prvi realizovani predmet u okviru obavještajnog projekta „Loan“ u kojem Sektor kriminalističke policije UP i MUP, u saradnji sa Tužilaštvom, vrši istraživanje usmjereno prema više osoba i grupacija za koja postoje saznanja da vrše krivična djela zelenaštvo.

„Službenici Uprave policije MUP-a – Sektora kriminalističke policije – Odsjeka za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije su, u sadejstvu sa službenicima Centra bezbjednosti Bijelo Polje, u policijskoj akciji „Tornado“, koja je realizovana u okviru obavještajnog projekta „Loan“ u kojem SKP vrši istraživanje usmjereno prema više lica i grupacija za koja postoje saznanja da vrše krivična djela zelenaštvo, danas u koordinaciji sa Tužilaštvom lišili slobode I.K, starog 69 godina, iz Bijelog Polja zbog osnova sumnje da je počinio krivično djelo zelenaštvo“, saopštila je portparolka Uprave policije Tamara Popović.  

Ona je dodala da su policijski inspektori, u toku višemjesečne kriminalističke obrade, koja je sprovođena po nalogu Višeg državnog tužioca u Bijelom Polju i Osnovnog državnog tužioca u Bijelom Polju, prikupili dokaze koji ukazuju na sumnju da je I.K. počinio krivično djelo zelenaštvo tako što je u u dužem vremenskom periodu oštećenim licima davao novac na zajam, ugovarajući pritom nesrazmjernu imovinsku korist tj. zelenašku kamatu u iznosu od 10 odsto i više na mjesečnom nivou.

Kriminalističkom obradom do sada je identifikovano 13 oštećenih lica kojima je osumnjičeni, kako se sumnja, davao novac na tzv. zelenašku kamatu.

„Osumnjičeni I.K. je, sumnja se, tokom 2013. i 2014. godine koristio tešku materijalnu situaciju oštećenih lica koja su uglavnom sa područja Opštine Bijelo Polje, kojima je davao novac na zelenašku kamatu u iznosima od 1.000 do 10.000 eura u svakom pojedinačnom slučaju. Samo u tri slučaja on je, kako se sumnja, trojici oštećenih lica plasirao preko 70.000 eura novca na zelenašku kamatu“, navodi Popović.

Sumnja se da je osumnjičeni I.K. u pojedinim slučajevima sačinjavao i fiktivne ugovore o kupoprodaji nepokretnosti koje su bile tzv. zalog za pozajmljeni novac. Kako su ti oštećeni u jednom trenutku došlli u situaciju da nijesu bili u stanju da plaćaju tzv. rate po zelenaškim ugovorima, osumnjičeni je, kako se sumnja, preuzimao nepokretnosti koje su bile predmet ugovora i na taj način dolazio do nesrazmjerne imovinske koristi.

Policijski službenici su danas izvršili pretrese više objekata u Bijelom Polju, tokom kojih su pronađena i izuzeta dokumenta za koja se sumnja da se mogu dovesti u vezi sa ovim krivičnim djelom.

„Osumnjičeni I.K. je, uz krivičnu prijavu, sproveden nadležnom tužiocu na dalje postupanje, zbog osnova sumnje da je počinio krivično djelo zelenaštvo“, objasnila je Popović.

Tužilačko – policijske aktivnosti, u okviru obavještajnog projekta „Loan“, u sklopu kojeg se obrađuje više lica i grupacija u konkretnim predmetima, se nastavljaju.

„Zelenaštvo, kao društveno – negativna pojava koja je prisutna i u zemljama u okruženju, inače spada u grupu krivičnih djela kod kojih je izraženo prikrivanje imovine i toka novca, uz nedovoljan broj prijava oštećenih lica. Takođe, za zelenaštvo je karakteristična i socijalna komponenta ove pojave koja je posljedica ekonomske krize, kao i nedovoljno sagledavanje posljedica koje prouzrokuje pozajmljivanje novca na ovaj način. Zelenašenje je, shodno saznanjima koje posjedujemo, u određenom broju slučajeva često povezano i sa izvršenjem drugih krivičnih djela kao što je nasilničko ponašanje, izazivanje opšte opasnosti i oštećenje tuđe stvari podmetanjem eksplozivnih naprava i požara na imovini, iznuda i dr.“, rekla je portparolka UP.

Ona je objasnila da mali broj prijava prevara po zelenaškom principu od strane građana u praksi ostavlja manje prostora za policijsko – tužilačke aktivnosti za pokretanje krivičnog postupka jer se osnovni problem pojavljuje kada treba dokazati da je onaj koji je dao novac uz ugovaranje nesrazmjerne imovinske koristi iskoristio teško imovno stanje, nuždu, lakomislenost ili nedovoljnu sposobnost za rasuđivanje oštećenog lica. Takođe, oštećeni u ovim krivičnim djelima obično ne prijavljuju da su žrtve zelenašenja i u većini slučajeva ne žele potvrditi policijske informacije i saznanja do kojih se dođe izviđajnim radnjama da su u konkretnom slučaju uzimali novac „pod kamatu“ i za to založili vrijedne nepokretnosti koje su, usljed nemogućnosti vraćanja pozajmljenog novca od zelenaša, prepisivali putem ugovora o kupoprodaji na lica koja se bave zelenašenjem ili njima bliska lica.

„U prethodnom periodu intenzivirane su obavještajne policijske aktivnosti na prikupljanju i obradi novih podataka o licima za koja postoje saznanja da se bave zelenaštvom i ovaj proces je, kao što je već rečeno, u fazi realizacije. Na osnovu podataka do kojih smo došli, u saradnji sa nadležnim tužiocima, pokrenut je značajan broj istraga protiv grupa tzv. zelenaša i ove radnje u okviru obavještajnog projekta „Loan“ su u toku“, navela je Popović.

S obzirom da su u pitanju istražne radnje koje se sprovode po nalogu tužilaštva, tvrdi portparolka UP, policija osim o ovom konkretnom slučaju ne može sa javnošću podijeliti aktivnosti koje se realizuju, sve do okončanja tih mjera i radnji.

„Koristimo priliku da još jednom ohrabrimo oštećena lica u krivičnim djelima zelenaštvo da prijave lica od kojih su „pod kamatu“ pozajmljivala novac, kao i sva druga lica koja imaju saznanja o bilo kom slučaju zelenaštva“, zaključila je Popović.

 

Portal Analitika