Politika

VUKOVIĆ: Stoltenbergovo izvinjenje nije promocija NATO-a

Jučerašnje izvinjenje i saučešće žrtvama bombardovanja generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga, nije u funkciji promocije NATO-a, već je to civilizovan i kulturan gest čovjeka koji je dio života proveo u Beogradu, kazao je za Portal RTCG predavač na Fakultetu političkih nauka dr Ivan Vuković.
VUKOVIĆ: Stoltenbergovo izvinjenje nije promocija NATO-a
Portal AnalitikaIzvor

Vuković Stoltenbergovo izvinjenje ne vidi kao dio kampanje za pristupanje NATO-u.

"Generalni sekretar nema ništa od toga, jer u krajnjem on nije taj koji odlučuje o prijemu Crne Gore u NATO. Može podrška članstvu da bude 100 odsto, a da država ne dobije poziv. Prije mislim da je to jedan civilizovan i kulturan gest, čovjeka koji je dio života proveo u Beogradu i ne mislim da je indiferentan prema onome što se desilo u SRJ prije 16 godina", kaže Vuković. 

On ističe da je jučerašnja posjeta Stoltenberga izuzetno značajna iz dva razloga. Crna Gora je prva država nečlanica NATO-a, koju je Stoltenberg posjetio u svom mandatu, a drugo je, kaže Vuković, činjenica da se posjeta dešava pola godine uoči sastanka, na kojem će se odlučivati o pozivu Crnoj Gori u Alijansu.

„Što se tiče jučerašnjih poruka one nijesu iznenađujuće. Ono što je urađeno, posebno u ovom posljednjem periodu od samita u Velsu je i istaknuto i Crna Gora je pohvaljena za napredak, koji je ostvaren posebno u četiri prioritetne oblasti. Njegove ocjene su bile na liniji očekivanog", kaže Vuković.

Za njega je i razumljivo što Stoltenberg nije želio da prejudicira decembrasku odluku članica NATO-a.

"Iako je generalni sekretar prvi čovjek Alijanse, on ne odlučuje o prijemu novih članica, ali u svakom slučaju ovo može da služi kao dodatno ohrabrenje, iako nije garancija da će Crna Gora biti primljena", ističe Vuković.

Naš sagovornik, ipak smatra da su nam šanse za prijem u NATO veće nego prije godinu.

"Na osnovu utiska u posljednjih pola godine čini mi se da su nam šanse znatno veće nego uoči samita u Velsu. Mi smo u zoni kada se o tome odlučuje na osnovu naših reformislih dostignuća, ali i na osnovu političke volje ključih članica NATO-a, mislim da će ovo drugo biti presudno za odluku o pozivu Crnoj Gori", zaključio je Vuković. 

Portal Analitika