Društvo

Za upis u srednju školu nije potreban izvod iz matične knjige rođenih

Ministarstvo unutrašnjih poslova i Ministarstvo prosvjete obavještavaju sve polumaturante da im za upis u srednju školu, koji traje od 15-19. juna, neće biti potreban Izvod iz matične knjige rođenih. Sve neophodne podatke u vezi sa rođenjem i crnogorskim državljanstvom, škole će, preko Ministarstva prosvjete, dobijati od Ministarstva unutrašnjih poslova po službenoj dužnosti.
Za upis u srednju školu nije potreban izvod iz matične knjige rođenih
Portal AnalitikaIzvor

-Takođe, ovom prilikom želimo da podsjetimo maturante i sve one koji žele da budu studenti, da im za upis na fakultete nije potreban Izvod iz matične knjige rođenih ili Uvjerenje o državljanstvu zbog toga što je biometrijska lična karta, koju po zakonu moraju da imaju, dokaz o državljanstvu. Dakle, uz drugu neophodnu dokumentaciju koju fakulteti traže za upis, dovoljno je dostaviti ovjerenu kopiju biometrijske lične karte, saopšteno je iz MUP-a. 

Određena dokumenta građani mogu naručiti preko sajta www.dokumenta.me. Naime, preko ovog portala građani mogu podnijeti i proslijediti obrazac zahtjeva za izdavanje izvoda iz registra rođenih, uvjerenja iz registra crnogorskih državljana i uvjerenja iz registra prebivališta. Zahtjev se može podnijeti za sebe ili svoju maloljetnu djecu.

-Isporuka traženih isprava vrši se za Podgoricu po sistemu danas za sjutra, a za ostale gradove u roku do četiri radna dana, uz potpis podnosioca zahtjeva i stavljanja na uvid identifikacionog dokumenta prilikom preuzimanja. U slučaju nemogućnosti postupanja po zahtjevu građanin će biti kontaktirani e-poštom, kazali su iz MUP-a.

Prilikom podnošenja zahtjeva, građanin može odabrati da dokument podigne u područnoj jedinici/filijali MUP-a ili da mu bude dostavljen na kućnu adresu kao vrijednosna pošiljka u kom slučaju mora da bude saglasan da se podaci (lično ime, adresa i broj telefona) dostave kurirskoj pošti. Davanjem naloga za dostavu dokumenata na adresu, građanin se obavezuje da plati troškove poštarine po prijemu pošiljke.

Takođe, građanin može na sajtu www.biraci.me provjeriti da li je upisan u birački spisak, koja mu je adresa i podnijeti zahtjev za promjenu adrese prebivališta. Dakle, startovanjem adrese www.biraci.me otvara se stranica na kojoj se u datom polju ukuca broj lične karte.

Rezultat pretrage je biračko mjesto na kome građanin glasa, naziv tog biračkog mjesta, inicijali građanina, kao i adresa i opština prebivališta. Ukoliko prikazana adresa nije ona na kojoj građanin živi, on može podnijeti zahtjev za promjenu adrese prebivališta.

Ukoliko želi da promijeni adresu u okviru iste opštine, to može uraditi i preko portala www.biraci.me. Procedura je jednostavna, a mora da plati 2,5 eura kurirskoj službi za dostavu dokumenta o promjeni adrese. 

Portal Analitika