Društvo

Vojnik od terakote približio Kotor i Ksian

U Pomorskom muzeju Crne Gore, u Kotoru, danas su skulpturu-repliku vojnika od terakote svečano otkrili gradonačelnik Kotora Aleksandar Stjepčević i gradonačelnik Ksiana Dong Đun. Replika je poklon Vlade kineske provincije Šansi, čiji je glavni grad Ksian pobratim Kotora.
Vojnik od terakote približio Kotor i Ksian
Portal AnalitikaIzvor

"Uz veliku čast koju nam je ovim poklonom izrazila kineska Vlada, ova skulptura predstavlja simbol prijateljstva između Kotora i Ksiana započetog 2012. godine. Ona znači i slavnu istoriju Ksiana dugu 3 hiljade godina, koja je dio bogate kulture i tradicije Kine. O tome govori i veličanstveni lokalitet sa oko 8 hiljada vojika od terakote“, kazao je, na svečanosti, Stjepčević.

Vojnik iz Kine će na ovaj način u Kotoru biti dostupan građanima i brojnim posjetiocima i obogatiće dragocjenu kolekciju Pomorskog muzeja Crne Gore, koji svjedoči o istoriji i tradiciji Kotora, koji je nekada, baš kao i Ksian, bio povezan sa drevnim putem svile.

Posjeta kineske delegacije Kotoru je samo jedan korak dalje ka konkretizovanju saradnje između dva grada, kazao je, za Skala radio, gradonačelnik  Dong Đun. Ovo  tim prije što su i Kotor i Ksian veoma poznati kulturni centri sa jako dugom i bogatom istorijom.

Postoji veoma dobra osnova za razvijanje saradnje na mnogim poljima, a posebno na planu turizma.

”Ovdje sam samo jedan dan, ali sam već stekao utisak da je u Kotoru turizam veoma razvijen i to vidim kao početnu tačku saradnje između dva grada”, rekao je Dong Đun.

1106kinakotor2

Ksian svake godine posjećuje oko 100 miliona turista a, razvijajući saradnju između dva grada, on vjeruje da će povećati broj dolazaka turista u Kotor i obrnuto, što bi doprinijelo promociji obje države.

Gradonačelnik Stjepčević je istakao da sama činjenica da su u Kotoru danas predstavnici grada koji ima istoriju dugu tri hiljade godina, dovoljno govori o važnosti ove posjete i naglasio ulogu Kine u svijetu i sve veće prisustvo kineskih privrednika u Crnoj Gori, od autoputa do izgradnje početnog dijela crnogorske pomorske flote.

U razgovoru sa kineskom delegacijom, kotorska vlast se opredijelila za početak saradnje u dijelu kulture koja je najbrža, kako je kazao Stjepčević, potom turizma, a kasnije i u ostalim privrednim aktivnostima.

Kotorski gradonačelnik je istakao ideju da se u Kotoru otvori Kineski kulturni centar koji bi bio važan za čitav region. Ovakav centar značio bi otvaranje puta njihovih invenstitora u Crnoj Gori.

Takozvana “vojska od terakote” je kolekcija skulptura od terakote, koja predstavlja vojsku prvog kineskog cara.

Figure u prirodnoj veličini datiraju od trećeg vijeka prije nove ere, variraju po veličini, a najviše predstavljaju generale, uključuju i ratnike, kočije i konje.

Prema procjeni, lokalitet terakota ratnika, koji se nalazi u okrugu Lintong u Ksianu sadrži oko 8000 vojnika, od kojih je većina ostala zakopana u obližnjim jamama, podsjetio je Stjepčević.

U delegaciji iz pobratimskog grada Ksiana, koju predvodi gradonačelnik Dong Đun, je i predsjednik okruga Lintong, kao i predstavnici privrednog života Ksiana.

Izvor i foto: Skala radio

Portal Analitika