Svijet

Evropa protiv balkanskih kriminalaca

Od oktobra 2013. izvršeno je 139 hapšenja, saopštila je BK Austrije povodom završetka projekta borbe protiv organizovanog kriminala na Balkanu.
Evropa protiv balkanskih kriminalaca
Portal AnalitikaIzvor

Kako se navodi u saopštenju Savezne kriminalističke službe (BK) u okviru projekta koji je inicirao Beč, a finansirala EU, riješeno je 40 pljački i zaplijenjeno više tona narkotika i više naoružanja.

U okviru projekta "Borba protiv organizovanog kriminala na zapadnom Balkanu 2013.-2015." u čitavoj Evropi pretreseno je 176 stanova.

Zaplijenjeno je 1,1 tona heroina, tona marihuane, 165 kilograma kokaina, 16 tona kisjeline potrebne za proizvodnju heroina, 80.000 cigareta i 30 komada oružja.

Pored toga zaplijenjena je imovina u visini od više miliona eura.

Na tlu Austrije sprovedeno je 47 hapšenja, riješeno je 11 pljački i 10 provala u stanove.

"Ovi odlični međunarodno-policijski uspjesi mogu se postići samo kroz direktne kontakte na nivou istražnih vlasti. To je bio i cilj projekta. Samo međunarodna policijska saradnja može da se suoči sa organizovanim kriminalom", ocijenio je direktor BK Franc Lang.

Ministarka unutrašnjih poslova Austrije Johana Mikl-Lajtner zahvalila se istražnim organima na uspjehu.

"Organizovani kriminal ne poznaje granice. Ovaj projekat pokazuje da i policijski rad ne zna za granice", podvukla je Lang.

Partneri projekta, finansiranog iz fondova EU, bile su Mađarska i Slovenija, a istrage su sprovedene i u Bosni i Hercegovini, Danskoj, Njemačkoj, Francuskoj, Grčkoj, Hrvatskoj, Holandiji,Švedskoj, Švajcarskoj, Srbiji, Španiji, SAD-a, kao i na Kosovu.

Kako je saopšteno 14 kriminalnih struktura i grupa je raztotkriveno tokom akcija na Balkanu.

Izvor: b92.net

Portal Analitika