Društvo

Tivat: Iz mora u Bjelilima izvađena bomba

Demineri iz Direktorata za vanredne situacije, Ministarstva unutrašnjih poslova Crne Gore, danas su, u mjestu Bjelila pored Tivta, uklonili minsko eksplozivnu napravu, najvjerovatnije zaostalu iz Drugog svjetskog rata.
Tivat: Iz mora u Bjelilima izvađena bomba
Portal AnalitikaIzvor

Nezvanično, riječ je o avio bombi ili torpedu, koje je godinama ležalo u plićaku na dubini od svega četiri metra. Eksplozivnu napravu, par metara udaljenu od obližnje ponte, otkrio je mještanin Davor Lakičević koji je, kako kaže, isprva pomislio da je riječ o nekoj vrsti boce sa kiseonikom.

„Primijetio sam je sa ponte među kamenjem na dnu. Mislio sam da je riječ o nekoj vrsti boce, pošto je duguljasta i dužine oko dva metra. Tek kad sam zaronio sa kamerom za podvodno snimanje, vidio sam da je obla sa oba kraja i na jednom ima mali propeler. Tada sam shvatio da je riječ o nekoj vrsti torpeda ili bombe", rekao je Lakičević.

Zanimljivo je da oko te ponte ovih dana radove izvode ronioci koje je angažovala njemačka kompanija „Ludvig Pfajfer", koja u Bjelilima radi na izgradnji kanalizacionog sistema. Oni su u neposrednoj blizini postavili cijev za havarijski ispust.

Uviđaj su juče napravili pripadnici tivatske policije, a demineri Direktorata za vanredne situacije su danas izvadili bombu. O postojanju minsko eksplozivne naprave u Bjelilima obaviješten je i Regionalni centar za podvodno deminiranje iz Bijele.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova su najavili da će izdati zvanično saopštenje o ovom slučaju.

Tekst i foto: Radio Tivat

Portal Analitika