Svijet

Rusija: SAD bi i papi da drže lekcije

Pokušaji SAD-a da utiču na papu kako da se postavi u razgovoru sa predsjednikom Putinom su "neke nove metode diplomatije", istakao je Dmitrij Peskov.
Rusija: SAD bi i papi da drže lekcije
Portal AnalitikaIzvor

Prema riječima portparola Kremlja, savjeti SAD-a papi o tome koja bi pitanja tokom razgovora sa ruskim predsjednikom trebalo da budu u centru pažnje bili su napad na suverenitet i pokušaj da se papi drže lekcije.

Kako prenosi „Raša tudej“, samo nekoliko sati prije nego što su se sastali Putin i papa Franjo, ambasador SAD-a u Vatikanu Kenet Haket ohrabrivao je papu da zauzme oštriji stav protiv ruskog predsjednika.

Haket je tada rekao da bi „Vatikan mogao više da se zabrine za teritorijalni integritet Ukrajine“.

„Možda je ovo prilika za papu da privatno istakne te zabrinutosti“, izjavio je Haket i dodao da je papa Franjo sigurno svjestan nasilja u Ukrajini, ali da nije upoznat sa krizom.

Peskov ističe da je to očigledan pokušaj Vašingtona da se umiješa u razgovore i utiče na spoljnu politiku druge države.

„Ovo je jasan pokušaj uticaja na suverenitet drugih nacija. To je ono sa čime predsjednik Putin nikada nije bio saglasan i čemu se kategorično protivi“, naveo je Peskov.

Prema njegovim riječima, držanje lekcija papi ili čak pretvaranje nekoga da ima pravo da drži lekcije papi je svakako novi potez u međunarodnoj diplomatiji i velika odgovornost.

Kako navodi „Raša tudej“, papa je tokom razgovora sa Vladimirom Putinom koji je trajao gotovo jedan sat, zauzeo neutralan stav.

Putin i papa su tokom sastanka razgovorali o nekoliko tema, među kojima su kriza u Ukrajini, prijetnja radikalnog islama hrišćanskim zajednicama u Siriji i zajedničke vrijednosti koje spajaju pravoslavlje, katoličku vjeru i druge religije svijeta.

Podsjećamo, tokom sastanka papa je Putinu dao medaljon koji predstavlja "Anđela mira" "koji prevazilazi sve ratove" i "govori o solidarnosti među svim narodima", rečeno je novinarima.

Izvor: b92.net

Portal Analitika