Svijet

Jakovčić: Rezolucija o Srebrenici u julu u Evropskom parlamentu

Hrvatski poslanik Ivan Jakovčić i inicijator predloga rezolucije o Srebrenici kaže da je Predsjedništvo Evropskog parlamenta odlučilo da se u dnevni red plenarnog zasijedanja u julu uvrsti predlog rezolucije o Srebrenici, u kojoj se institucije EU pozivaju da učine sve da se takav zločin više nikad ne ponovi.
Jakovčić: Rezolucija o Srebrenici u julu u Evropskom parlamentu
Portal AnalitikaIzvor

U kabinetu hrvatskog poslanika Ivana Jakovčića, inicijatora predloga rezolucije, agenciji Tanjug rečeno je da ova odluka još nije formalna, jer se zvanični dnevni red utvrđuje neposredno prije sjednice koja će biti održana od 7. do 9. jula u Strazburu.

U Nacrtu rezolucije, u koji je Tanjug imao uvid, konstatuje se da je Vojska Republike Srpske pod komandom generala Ratka Mladića nakon zauzimanja Srebrenice, grupno strijeljala više od 8.000 muslimanskih muškaraca i dječaka, dok je oko 30.000 žena i djece protjerano u akciji etničkog čišćenja.

"Ova tragedija koju je Haški tribunal kvalifikovao kao genocid, odigrala se u zaštićenoj zoni koju su proglasile Ujedinjene nacije, pa tako ostaje simbol nemoći međunarodne zajednice da interveniše u sukobima kako bi zaštitila nevine civile", stoji u tekstu.

Iako Nacrt rezolucije ističe primarnu odgovornost vojnog i civilnog rukovodstva RS, kaže se i da su "manjkavosti u procesu odlučivanja u EU i nedostatak istinske zajedničke spoljne i bezbjednosne politike odigrale negativnu ulogu u sljedu događaja".

U tekstu se naglašava da Evropski savet, Komisija i zemlje članice moraju da učine sve da se takav zločin nikad ne ponovi, a da prevencija genocida treba da bude među prioritetima evropske politike.

Nacrt rezolucije ističe značaj politike pomirenja i ukazuje na važnu ulogu koju u tome imaju vjerske institucije, mediji i obrazovni sistem.

Na kraju, od Evropskog savjeta i Komisije se traži da na dvadesetogodišnjicu genocida u Srebrenici uputi jasnu poruku svim državama Zapadnog Balkana da imaju evropsku perspektivu i da podrže proces proširenja, između ostalog i kroz regionalnu saradnju.

Izvor: rts.rs

Portal Analitika