Abiznis

Bogdanović predstavio investicione potencijale Cetinja u Bavarskoj

Gradonačelnik Prijestonice Cetinje Aleksandar Bogdanović boravio je u radnoj posjeti Bavarskoj, SR Njemačka, tokom koje je imao niz susreta sa predstavnicima Vlade Bavarske, gradova Minhen i Nirnberg, te predstavnicima političkih i privrednih krugova.
Bogdanović predstavio investicione potencijale Cetinja u Bavarskoj
Portal AnalitikaIzvor

Tokom posjete, organizovane u saradnji sa Generalnim konzulatom Crne Gore u Minhenu, gradonačelnik Bogdanović predstavio je investicione potencijale Cetinja i povoljnosti koje donose takva ulaganja.

Minhen je tom prilikom bio domaćin izuzetno posjećene prezentacije, tokom koje je gradonačelnik Bogdanović predstavnike privrednih komora, kompanija, ali i nosioce društveno – političkog života Bavarske upoznao sa poslovnim ambijentom na Cetinju, ali i mjerama donijetim u cilju privlačenja stranih direktnih investicija i otvaranja novih radnih mjesta.

- Te aktivnosti, ključni su prioritet u radu naše gradske uprave i ovo je tek jedan u nizu događaja u tom pravcu. Jer, lokalne uprave danas moraju imati aktivnu ulogu u procesu privlačenja investitora i biti značajan generator razvoja svojih zajednica. Svakako, Prijestonica Cetinje ima što da ponudi partnerima u Bavarskoj i Njemačkoj, o čemu govore i veoma kvalitetni razvogori koje smo imali tokom ove posjete, ali i sasvim konkretne najave uspostavljanja intenzivnije saradnje između privrednih komora Minhena i Nirnberga i Privrednog kluba Cetinja – istakao je gradonačelnik Bogdanović nakon događaja u Bavarskoj.

Tokom posjete Minhenu, gradonačelnik Bogdanović razgovarao je sa potpredsjednicom Vlade Bavarske Marijom Els, a tom prilikom ocijenjeno je kako posjete poput ove jesu jedan od najboljih načina u cilju podsticanja ekonomske saradnje Crne Gore i Bavarske.

Gradonačelnik Bogdanović sastao se i sa čelnicima Ministarstva za Evropu u Vladi Bavarske, kao i sa članovima Privredne komore Minhena. Tokom tog sastanka, iskazano je interesovanje za intenziviranje ekonomskih odnosa, pri čemu su sagovornici informisani o podsticajima koje nudi Prijestonica Cetinje. Gradonačelnik Bogdanović tom je prilikom uputio poziv predstavnicima Privredne komore Minhena da posjete Crnu Goru, uz inicijativu o organizaciji zajedničke investicione konferencije.

Delegacija Prijestonice Cetinje, u kojoj je bio i predsjednik Skupštine Jovan Martinović, sastala se i sa rukovodstvom Privredne komore Nirnberga. Na sastanku su razmijenjena iskustva vezana za modele podsticaja u sferi investicija, pri čemu su definisane i konkretne mjere saradnje koja će prevashodno biti bazirana na razmjeni informacija i susretima između privrednih komora dva grada.

Gradonačelnik Bogdanović razgovarao je i sa prvim gradonačelnikom Nirnberga Horstom Ferterom, sa kojim je više riječi bilo o daljem intenziviranju ekonomske i kulturne saradnje dva grada, a na bazi ranije potpisanog Sporazuma o partnerstvu. Takođe, razmatrano je i pitanje zajedničkog nastupa prema evropskim fondovima.

Delegacija Prijestonice Cetinje u Bavarskoj je potencijale predstavila u saradnji sa generalnim konzulom Crne Gore u Minhenu Veljkom Milonjićem.

- Smatram da ova posjeta upravo predstavlja primjer dobrog modela saradnje jedinica lokalne samouprave i diplomatsko - konzularnih predstavništava u pravcu promovisanja veoma izdašnih potencijala kojima Crna Gora raspolaže. Zadovoljstvo mi je i što je to prva prepoznala Prijestonica Cetinje, koja se na najbolji način predstavila bavarskim privrednicima, ali i predstavnicima političkih i društvenih krugova – kazao je on.

Takođe, domaćini predstavnicima Cetinja, među kojima je bio i predsjednik Skupštine Prijestonice Cetinje Jovan Martinović, bili su članovi Društva franačko – crnogorskog prijateljstva iz Minhena, a prezentaciji u Minhenu, između ostalih, prisustvovali su predstavnik Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija u Vladi Crne Gore Predrag Mitrović, kao i generalni konzul Crne Gore u Frankfurtu Željko Stamatović.

(cetinje.me)

Portal Analitika