Društvo

Bošković: Posebna pažnja inkluziji romske populacije u obrazovni sistem

Ministar prosvjete mr Predrag Bošković primio je danas ministra za zajednice i povratak u Vladi Kosova Dalibora Jevtića sa kojim je razgovarao o obrazovanju, integraciji i poboljšanju školskog i socijalnog postignuća interno raseljene djece romske i egipćanske populacije i njihovog uključenja u obrazovni sistem Kosova po povratku u zemlju porijekla.
Bošković: Posebna pažnja inkluziji romske populacije u obrazovni sistem
Portal AnalitikaIzvor

Kako je Portalu Analitika saopšteno iz Ministarstva prosvjete, ministar Bošković je ukazao na važnost uključivanja djece romske i egipćanske populacije u obrazovni sistem čemu se posvećuje posebna pažnja u crnogorskom obrazovanju. On je naglasio značaj predškolskog obrazovanja i istakao da je projekat „Pripremni vrtić za djecu Romske i Egipćanske populacije“ sproveden za 87 predškolaca u pet vrtića u Podgorici, Nikšiću, Beranama, Tivtu i Herceg Novom.

Kada je riječ o osnovnom obrazovanju, ministar Bošković je podsjetio da Ministarstvo prosvjete od školske 2008/2009. godine  radi na postepenom zatvaranju područnih ustanova i integraciji romske i egipćanske djece u gradske osnovne škole. On je istakao da se za đake osnovnih i srednjih škola romske i egipćanske populacije svake godine obezbjeđuju besplatni udžbenici, dok su za učenike srednjih škola obezbijeđene i stipendije, a u pripremi je mentorski program putem koga će djeci ove populacije biti pružena dodatna podrška.

Ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić  je rekao da je današnji susret sa ministrom Boškovićem nastavak dobre saradnje, koja je započeta tokom projekta povratka na Kosovo Roma, Egipćana i Aškalija iz kolektivnog centra „Konik“ u Crnoj Gori, kada je ministar Bošković bio na čelu Ministarstva rada i socijalnog staranja Crne Gore.

Izražavajući zadovoljstvo zbog nastavka saradnje sa ministrom Boškovićen, ministar Jevtić je naglasio da se održivi povratak ne zasniva samo na izgradnji kuća već da je u ovom procesu obrazovanje veoma važna komponenta. Takođe, ministar Jevtić je obećao da će Ministarstvo za zajednice i povratak uložiti maksimalan napor kako bi se pripadnici romske i egipćanske populacije koji su se vratili na Kosovo uključili u obrazovni sistem i izrazio nadu da će ovo biti još jedan uspješan korak u nizu planiranih aktivnosti u ovoj oblasti.

Ministri dvije vlade saglasili su se da je obrazovanje veoma značajno za Rome jer će im sticanje znanja, vještina i kompetencija omogućiti konkurentnost na tržištu rada i unapređivanje socijalnog statusa.

Portal Analitika