Politika

VLAHOVIĆ: Za buduću vladu šira koalicija

Vladu treba da čini šira koalicija, sastavljena od političkih subjekata koji Crnu Goru vide kao jedinu domovinu, ocijenio je na konferenciji za novinare predsjednik Crnogorske demokratske unije (Cdu), Miodrag Vlahović.
VLAHOVIĆ: Za buduću vladu šira koalicija
Portal AnalitikaIzvor

„Cdu smatra da su Crnoj Gori potrebne nove koalicije, uz puno poštovanje manjinskih partija, koje su danas dio vlasti. Kada promišljamo kako bi valjalo da izgleda crnogorska vlada, smatramo da to treba da bude šira koalicija“, rekao je Vlahović.

On je dodao da je Cdu detaljno razmatrala političku scenu u Crnoj Gori i projektuje sopstveno političko djelovanje na narednim parlamentarnim izborima.  „Nemoguća je Crna Gora bez Crnogoraca, ali je nemoguća i Crna Gora u kojoj bi se neko osjećao mučno i tijesno zbog toga što pripada nekoj vjeri ili naciji“, rekao je Vlahović.

Komentarišući dolazak generalnog sekretara NATO-a, Jensa Stoltenberga, lider Cdu-a je ocijenio da je to pozitivan znak za Crnu Goru. „To je priznanje zemlji kandidatu da je na pravom putu“, rekao je Vlahović, koji očekuje da će poziv za NATO stići prije parlamentarnih izbora.

„Članstvo Crne Gore u NATO-u nije nečiji hir, niti je to potreba ove ili one vlasti, nego je to mnogo dublje, šire, važnije, temeljnije pitanje koje se tiče svih nas. I crnogorske ekonomije i unutrašnjih odnosa, odnosa sa susjedima, kulture...“, naglasio je.

Smatra da argumenti onih koji su protiv učlanjenja u NATO nijesu uvjerljivi.

„Interesantno je da su političke strukutre i njihovi predstavnici koji kažu da niti su za, niti protiv NATO-a, isti oni koji pričaju o nacionalnom pomirenju, a dovode u pitanje naše dobrosusjedske odnose. Ako tvrdite da nešto nije važno, do nivoa da time ne treba, ili ne želite da se bavite, nelogično je i neodrživo, nema političke logike, da za to nevažno, marginalno pitanje, koje vam samo troši vrijeme, treba građani da idu na referendum“, rekao je Vlahović.

On je na konferenciji iznio i najvažnije tačke Manifesta Cdu.

Istakao je potrebu za političkim kompromisom, kao najvažniji interes svih u Crnoj Gori. „Taj politički kompromis treba da bude osnovni politički rezon svih političkih struktura koje Crnu Goru vide kao svoju jedinu domovinu“, rekao je Vlahović, dodajući da su tolerancija, razumijevanje i dijalog temeljne vrijednosti Cdu-a.

„Naši saveznici su svi oni kojima je Crna Gora na srcu“, rekao je Vlahović.

On je dodao i da Crnu Goru u budućnosti vidi kao ekonomski održiv sistem. „Mi možemo da budemo, ne samo politički nezavisna Crna Gora, nego i ekonomski nezavisna“, ocijenio je Vlahović. On je izrazio zabrinutost zbog neuravnoteženog regionalnog razvoja i sve češćih odlazaka mladih obrazovanih ljudi iz zemlje.

„Iskoraci u tri oblasti koje smatramo najvažnijima, a to su poljoprivreda, turizam i energetika, treba da svim građanima Crne Gore pokažu da je naša zemlja održiv ekonomski sistem“, rekao je Vlahović. (Portal RTCG)

Portal Analitika