Kultura

FOTO: Izuzetan koncert Martinovića u Rimu, ovacije i za gosta Karadaglića

Ambasada Crne Gore u Republici Italiji i Ambasada Crne Gore pri Svetoj Stolici zajednički su sinoć organizovale koncert poznatog crnogorskog pjaniste Ratimira Martinovića u teatru Vile Torlonija u Rimu, saopšteno je Portalu Analitika.
FOTO: Izuzetan koncert Martinovića u Rimu, ovacije i za gosta Karadaglića
Portal AnalitikaIzvor

Pozdravljajuci prisutne, ambasador Antun Sbutega podsjetio je na vjekovne istorijske veze Crne Gore i Italije, posebno intenzivne na kulturnom planu. Istakao je da je nedavna posjeta predsjednika Republike Italije Serđa Matarele Crnoj Gori bila takođe istorijska, i da je tada naglašeno da su bilaterlani odnosi dvije prijateljske države izuzetno sadržajni i intenzivni. I odnosi Crne Gore i Svete Stolice su, po obostranoj ocjeni, izvanredni. Pored ostalog, iz Italije su stizali i plodonosni umjetnički uticaji, uključujući i muziku. Ambasador je zatim istako da, i pored malih dimenzija, Crna Gora ima ne samo značajnu kulturnu baštinu, već i dinamičnu i živu umjetničku produkciju, posebno u oblasti muzike, i da su njeni mladi umjetnici i muzičari kulturni ambasadori svoje zemlje.

Uslijedio je koncert Ratimira Martinovića, jednog od najznačajnijih savremenih crnogorskih interpretatora mlađe generacije, pijanista, pedagog i profesor FMU u Novom Sadu, osnivač i umjetnički direktor najznačajnijeg crnogorskog festivala klasične muzike u okviru KotorArta. Dobitnik je brojnih međunarodnih nagrada i priznanja, a održao je više od 700 koncerata širom svijeta - od Kine, Japana i Sjevrene Koreje, do SAD i Kanade. Imao je brojne koncerte i u Rimu i širom Italije.

1106ratimir1Program koncerta obuhvatao je djela Sibelijusa, Krombholca, Hačaturijana, Mocarta, Tajčevića i Mokranjca, čije je izvođenje oduševilo publiku koja je dugim aplauzima  pozdravila Martinovića. Koncertu je prisustvovao i svjetski poznati crnogorski gitarista Miloš Karadaglić, koji je prethodnih dana imao tri izuzetno uspješna koncerta u auditorijumu Parka muzike u Rimu. On je na kraju, uz klavirsku pratnju Martinovića, izveo dio Koncerta za Aranhuez Hoakina Rodriga, nakon čega ga je publika takođe burno pozdravila.Inače, raskošna Vila Torlonija djelo je poznatog italijanskog arhitekte Đuzepea Valadijera s početka XIX vijeka, a kao najnovija među monumentalnim rimskim plemićkim vilama, nalazi se u prostranom parku. Rimska opština je restaurirala vilu, otvorila je za javnost i u njoj se organizuju brojni značajni kulturni događaji, izložbe i koncerti. Sala teatra ove vile bila je do posljednje mjesta ispunjena članova diplomatskog kora u Italiji i pri Svetoj Stolici, zatim predstavnika italijanskih i vatikanskih institucija, ljubitelja muzike i prijatelja Crne Gore, te članova crnogorske dijaspore i studenata u Rimu.1106ratimir2
Portal Analitika