Politika

BOJOVIĆ: Administracija zagorčava živote građana

Potpredsjednik Građanskog pokreta Ujedinjena reformska akcija URA Rade Bojović kaže da je očigledna nesposobnost vladajuće koalicije da inače politizovanu i traljavu administraciju dovede u red.
BOJOVIĆ: Administracija zagorčava živote građana
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

“Građanski pokret URA će u okviru svog programa upravnih reformi zahtijevati da se prekine sa fingiranim promjenama i institucionalnom zbrkom”, najavio je on.

Prema nejgovim riječima temeljita rekonstrukcija administracije, uz otvoreno pitanje osnivanja kvalitetnog resora za javnu upravu, postaje bitan uslov za diskusiju o pravnoj i odgovornoj državi koja postoji zbog građana i privrede, a ne zbog stranačkih i privatnih interesa.

“Najsvježiji je primjer vezan za neprimjenjivi i u mnogo čemu besmisleni Zakon o strancima ili recimo za novi šalterski sistem rada MUP-a u Podgorici koji se pretvorio u višečasovno mučenje za građane da bi pribavili bilo koji lični dokument i maltretiranje stranih investitora”, istakao je Bojović.

On je naglasio da je problem u tome što stvarnost demantuje izjave i izvještaje i što se privreda i građani sve više suočavaju sa administracijom koja ignoriše javni interes i zagorčava svakodnevni život.

“Crnogorska birokratija, kako vrijeme protiče i uprkos procesu pridruživanja EU, sve više postaje prepreka stvaranju zakonite, odgovorne i efikasne javne vlasti. Brojni propisi iz različitih oblasti se ili ne poštuju ili se tumače na način koji građanima i kompanijama otežavaju život i poslovanje. Pri tome, savjesni i sposobni službenici koji pripadaju manjini ne mogu ispraviti jednu odavno nakrivo nasađenu administraciju”, zaključio je on.

Portal Analitika