Region

Urednicima za uvredljive komentare do 5.000 eura kazne

Novi slovenački zakon o medijima nalaže urednicima da brišu uvredljive komentare kojima se širi govor mržnje, a ako to ne učine u najkraćem mogućem roku predviđene su i sankcije, odnosno novčana kazna glavnim urednicima u visini od 500 do 5.000 eura, piše Dnevni avaz.
Urednicima za uvredljive komentare do 5.000 eura kazne
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Riječ je o nacrtu zakona koji je još u fazi javne rasprave, ali je već izazvao polemike i suprotna mišljenja, jer jedni smatraju da se ovakvim rješenjem širi prostor slobode izražavanja uz političku korektnost, dok drugi misle da je riječ o cenzuri.

Uvođenje sankcija i brisanje nekorektnih komentara čitaoca i slušaoca ministarstvo kulture, koje je predlagač zakona, obrazložilo je potrebom smanjivanja pojave govora mržnje, posebno u medijima na internetskim platformama.

U ministarstvu tvrde da tako samo primjenjuju rezoluciju o nacionalnom programu suzbijanja kriminaliteta, koja sprječavanje govora mržnje postavlja kao jedan od svojih glavnih ciljeva, piše Dnevni avaz.

Ako novi zakon o medijima potvrdi parlament, u kojemu stranke iz koalicije premijera Mire Cerara imaju veliku većinu, urednici će morati da objave jasna pravila s mjerilima koji su komentari u internetskim forumima uz njihove članke korektni, a koji nijesu za objavu, te da se strogo pridržavaju tih kriterijuma.

Dnevni avaz 

Portal Analitika