Abiznis

Imovina SSCG pod hipotekom

Savez sindikata SSCG mogao bi ostati bez prostorija u centru Podgorice na koje je ranije stavljena hipoteka kako bi bio podignut kredit od 500 hiljada eura za isplatu zarada i doprinosa zaposlenima u toj radničkoj organizaciji, piše Pobjeda.
Imovina SSCG pod hipotekom
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Kredit je podignut u Erste banci, a kako Pobjeda nezvanično saznaje u toj finansijskoj ustanovi, SSCG je do sada redovno izmirivao sve obaveze.

Aktiviranje te i ostalih hipoteka, koje je kao zalogu za podizanje kredita dostavljao SSCG, moglo bi se desiti ukoliko se uskoro ne razriješi situacija u Sindikatu i ne odblokira žiro račun asocijacije.

SSCG je stavio hipoteke na poslovni prostor u Beogradu, na prostorije centrale i Opštinskog povjereništva u Podgorici. Sindikat je do sada, kako tvrde u frakciji koju predvodi Marko Nikčević, redovno servisirao zarade i rate po kreditima koje je podizao neko drugi.

Predsjednik Skupštine SSCG, Branko Vujisić kazao je Pobjedi da ih niko nije kontaktirao iz Erste banke u vezi sa navodnim aktiviranjem hipoteke, kako se spekuliše u dijelu članstva.

“Nijesu ni Branko Vujisić, ni Marko Nikčević stavljali hipoteku na imovinu, nego Danilo Popović i Zoran Masoničić. Oni su podigli te kredite i sada treba neko da bude kriv za ono što su oni radili, što se razvaljuje Sindikat, što ne mogu da se isplaćuju zarade, što su blokirani računi. Imamo strašan problem, jer ne možemo da reagujemo, a radnici će ostati bez plate”, rekao je Vujisić.

On tvrdi i da je hipoteka na prostorije centrale SSCG stavljena bez odobrenja Skupštine Sindikata, ali nije mogao da kaže koliki je ukupni iznos svih zaloga.

Vujisić je negirao navode frakcije Sindikata, koju predvodi Duško Zarubica, da je vođstvo SSCG nelegalno uzelo novac od Fonda za prevenciju radne invalidnosti i rekreaciju radnika (Rekra).

“Te pare su pozajmljene odlukom Skupštine SSCG. Za prošlu godinu sve je vraćeno. Oni se bave podmetanjima. Kako mogu da kažu da je neko nekoga oštetio zato što nijesu plaćeni doprinosi, kad oni nijesu godinama unazad plaćani. Niko ne pominje to što je oko 1,5 miliona eura skinuto sa računa Rekre u vrijeme prethodne garniture, a da ih nikad vratili nijesu”, kazao je Vujisić.

Generalni sekretar dijela SSCG, Duško Zarubica, rekao je Pobjedi da nije upoznat sa time jesu li prostorije centrale pod hipotekom kod Erste banke.

“Kao što znate, iako sam legalni generalni sekretar, ja ne mogu da uđem u prostorije Sindikata. Stvarno ne znam. Tvrdim da nikada nijesam donosio takve odluke, da nijesam ranije bio ni generalni sekretar, niti predsjednik, ni izvršni sekretar, koji su ovlašćeni to da rade”, naveo je Zarubica.

On je rekao da će čim uđe u prostorije SSCG i bude mu dostupna dokumentacija saopštiti sve što sazna o hipoteci na centrali Sindikata.

Bivši predsjednik Skupštine SSCG, Danilo Popović, potvrdio je za Pobjedu da je podignut kredit kod Erste banke vrijedan pola miliona eura i da je kao hipoteka založen prostor u Podgorici, ali nije mogao da precizira koji. On tvrdi i da je sve odrađeno prema zakonu.

“Tih dana su štrajkovali Senka Rastoder i Vukadin Ćupić. Ona je bila u teškom stanju. Pokrenuta je inicijativa više članova Skupštine da se sastane to tijelo i pokuša uzeti neki kredit da bi se isplatio dio ličnih dohodaka. Održana je Skupština, na osnovu čije odluke uzet je kredit kod Erste banke. Uglavnom Masoničić je tada, kao generalni sekretar, dobio odobrenje da može podići kredit od 500 hiljada eura”, objasnio je Popović.

On je rekao da je kredit podignut na bazi hipoteke, ali da se ne može sjetiti da li su založene prostorije Opštinskog sindikalnog povjereništva ili neke druge.

“Iz tih sredstava isplaćen je dio ličnih dohodaka i doprinosa, a dio je skinut putem blokade žiro računa po osnovu tužbi radnika koje je trebalo da dobiju otpremnine koje su tada išle preko računa SSCG. Tu nikakvih malverzavija nije bilo. Sve je rađeno u skladu sa zakonom. To je samo zloupotreba nečega što je urađeno, a za šta su svi znali”, kazao je Popović.

Portal Analitika