Društvo

IVANOVIĆ: Dok traje postupak, lični podaci da budu zaštićeni od Komisije

Ministarstvo unutrašnjih poslova, odnosno Uprava policije, treba da zaštiti lične podatke u dokumentaciji koju od njih traži Komisija za praćenje postupanja nadležnih organa u istragama slučajeva prijetnji i nasilja nad novinarima, ubistava novinara i napada na imovinu medija, piše današnja Pobjeda.
IVANOVIĆ: Dok traje postupak, lični podaci da budu zaštićeni od Komisije
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Zaštita će se obezbijediti markiranjem ličnih podataka dok traje postupak.

To je juče, većinom glasova, odlučio Savjet Agencije za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama, povodom zahtjeva Uprave policije da im se da mišljenje o zahtjevu Komisije da joj bude omogućen uvid u podatke iz službenih spisa sačinjenih tokom istraga o napadima na novinare.

- Savjet AZLP stao je na sljedećim ravnim pozicijama - da lične podatke koje je Uprava policije prikupila shodno svojim ovlašćenjima, a koji se odnose na slučajeve prijetnje i nasilja nad novinarima, ubistva novinara i napada na imovinu medija prilikom dostavljanja istih Komisiji za praćenje postupanja nadležnih organa u istragama slučajeva prijetnji i nasilja nad novinarima, ubistava novinara i napada na imovinu medija kao korisniku ličnih podataka, u obavezi je da ih markira na način da ne mogu biti čitljivi dok traje postupak između, kao i prethodni postupak - kazao je Pobjedi Aleksa Ivanović u ime Savjeta čiji je član.

Savjet Agencije, prema riječima Ivanovića, odredio se i prema saopštavanju podataka koji se nakon podizanja optužnice iznose kao dokazi na glavnom pretresu.

- Ukoliko pretres nije zatvoren za javnost u smislu Zakona o zaštiti podataka o ličnosti, Komisiji se mogu dostaviti podaci, ali tek nakon sprovedenog postupka. Korisnik ličnih podataka, u ovom slučaju Komisija za praćenje nadležnih organa za sprovođenje istrage o prijetnji i napadu na novinare, ubistava novinara i napada na imovinu medija, dužna je da se prema podacima iz materijala odnosi u skladu sa Zakonom o zaštiti ličnih podataka – istakao je Ivanović.

Portal Analitika