Košarka

Kreće EP za košarkašice, na startu sa Češkom!

Ženska seniorska reprezentacija u četvrtak počinje nastup na Evropskom prvenstvu u Rumuniji i Mađarskoj - izabranice Momira Milatovića u prvom kolu grupe A, u Temišvaru će igrati protiv selekcije Češke. Nakon 40-ak dana priprema i deset kontrolnih mečeva, Jelena Škerović i saigračice spremne su za treće uzastopno učešća na smotri najboljih selekcija Starog kontinenta.
Kreće EP za košarkašice, na startu sa Češkom!
Portal AnalitikaIzvor

Nakon šestog mjesta na debitantskom nastupu u Poljskoj prije četiri i devete pozicije osvojene na šampionatu u Francuskoj prije dvije godine, ''crvene'' su spremne da opravdaju visoka očekivanja i krunišu sjajne rezultate generacije koju predvode Škerović, Jelena Dubljević i Iva Perovanović. ''Crvene'' su u Temišvar, gdje će igrati utakmice preliminarne faze doputovale u utorak i odradile su treninge u ''Temišvar areni'', čiji kapacitet je 3.500 mjesta i koja će biti domaćin mečeva grupe A. Protivnik na premijeri Eurobasketa biće Češka, što će biti prvi međusobni duel protiv te selekcije.

U taboru naše reprezentacije s nestrpljenjem očekuju premijerni meč na prvenstvu i ističu da od ishoda duela protiv Češke u velikoj mjeri zavisi rezultat na predstojećem šampionatu.

- Ako želimo da napravimo nešto značajno na Evropskom prvenstvu, moramo da krenemo pobjedom. Spremile smo se dobro za duel protiv Češke, i taktički i psihički, i vjerujem da ćemo krenuti pobjedom. Češka je iskusna ekipa, ostvarivala je dobre rezultate na velikim takmičenjima. Igraju sa dosta visokih igračica i fizički su izuzetno dominantne. Spremili smo, međutim, adekvatnu odbranu i mislim da možemo da im adekvatno pariramo. Nadam se da smo izvukle pouke sa prethodna dva učešća na prvenstvima Evrope, ali sve će se vidjeti na terenu – kazala je krilni centar Milka Bjelica.

Jedna od igračica koja će biti adut naše selekcije je Milica Jovanović, koja ističe da jeČeška kvalitetan protivnik, ali da se ekipa dobro spremila, i taktički i fizički, što će vjeruje donijeti pozitivan ishod.

- Spremne smo i sa velikom željom očekujemo premijerni meč na prvenstvu. Znamo da je Češka kvalitetan protivnik i da neće biti lako, ali smo se taktički dobro pripremile, spremne smo i psihički i vjerujem da će to donijeti pozitivan rezultat. Moramo da budemo agreisivne od početka jer to donosi željeni rezultat. Idemo korak po korak i najvažnije je da izborimo prolaz u drugu rundu. Imamo i povoljan raspored, a utakmica protiv Češke na startu vjerovatno će biti i najvažnija – kazala je Jovanović.

Iako je Crna Gora u veoma jakoj grupi u kojoj će rivali pored Češke, biti aktuelni vicešampion Evrope – Francuska, domaćin Rumunija iUkrajina, koja je bila protivnik u kvalitikacijama i savladala našu reprezentaciju na Cetinju, naše djevojke vjeruju da će naporan rad tokom pripremnog perioda dati rezultat i da će krenuti pobjedom.

- Nalazimo se u veoma teškoj grupi i već na startu imamo težak zadatak protiv Češke. Znamo da će biti mnogo lakše ako pobjedom otvorimo prvenstvo i uradićemo sve da je ostvarimo. Imale smo veoma dobar pripremni period i dosta vremena da se spremimo, odigrale smo deset kontolnih mečeva koji su nam mnogo značili i koji su nam pokazali na kojim segmentima treba da radimo u završnoj sedmici priprema za prvenstvo. Moramo da krenemo agresivno od starta duela protiv Češke, da budemo pametne u napadu i rezultat neće izostati. Francuska je u samom vrhu evropske košarke i prvi je favorit u grupi, ali su i ostale reprezentacije u grupi izuzetno kvalitetne. Smatram ipak, da smo Francuska, Češka i mi po kvalitetu ispred preostala dva tima u grupi – kazala je Aleksić.

Najbolje tri selekcije, nakon pet odigranih kola, izboriće plasman u drugu fazu šampionata, u kojoj će biti formirane dvije grupe po šest selekcija. Iz druge runde takmičenja, nakon tri dodatna meča, plasman u četvrtfinale izboriće po četiri reprezentacije iz obje grupe. Duel protiv Češke na programu je u 18 sati po lokalnom, odnosno sat ranije po našem vremenu.

Portal Analitika