Kultura

CNP: Programe u sezoni 2014/2015 vidjelo više od 38.000 gledalaca

Na kraju aktuelne sezone 2014/2015 Crnogorsko narodno pozorište sumira rezultate, pa podsjeća da je u toj kući kulture realizovano 145 programa koje je vidjelo 38.416 gledalaca.
CNP: Programe u sezoni 2014/2015 vidjelo više od 38.000 gledalaca
Portal AnalitikaIzvor

Četiri premijerno izvedene predstave, dva festivala - Bijenale crnogorskog teatra i Međunarodni muzički festival "A tempo", i gostovanja na značajnim regionalnim pozorišnim festivalima i scenama obilježili su pozorišnu sezonu. Premijerno su izvedene: "Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja" Iva Brešana, u režiji Luke Kortine (7. novembar), "Urnebesna tragedija" Dušana Kovačevića, u režiji Veljka Mićunovića (26. decembar), "Povratak" Harolda Pintera, u režiji Mirka Radonjića (30. januar), i "o.REST IN PEACE – Saga jedne balkanske porodice" Jetona Neziraja, u režiji Stevana Bodrože (3. april).

- Sezona je počela Bijenalom crnogorskog teatra koje je održano od  6. do 15. oktobra. Na jedinom nacionalnom pozorišnom festivalu u zemlji, u izvršnoj produkciji CNP-a, izvedeno je deset predstava u okviru tri cjelije: Selekcije, Selekcije Plus i Selekcije Off. Pored premijernih naslova, repertoar CNP-a činile su predstave: "Everyman Đilas", "Očevi su grad(ili)", "Gorski vijenac", "Revizor", "Don Žuan", "Njegoš i ja", "Post scriptum", "Lasice", "The Beauty Queen", "Koza ili ko je Silvija" i "Allegretto Albania" - ističu iz ove ustanove.

Takođe se navodi šest učešća predstava CNP-a na festivalima. Dvije nove produkcije iz sezone na izmaku učestvovale su na dva značajna regionalna teatarska festivala: "Urnebesna tragedija" našla se u selekciji Nacionalne drame i pozorišta 60. Sterijinog pozorja u Novom Sadu, a "Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja" otvorila je 25. Marulićeve dane u Splitu. CNP je učestvovalo i na Bijenalu crnogorskog teatra sa predstavama "Everyman Đilas", "Očevi su grad(ili)" i "Koza ili ko je Silvija", zatim sa "Urnebesnom tragedijom" na 39. Danima satire Fadila Hadžića u Zagrebu i HAPS-u u Herceg Novom, i na Prazniku mimoze u istom gradu sa komadom "Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja". Bila su zapažena i gostovanja u Sloveniji sa predstavom "Everyman Đilas", koja je u oktobru izvedena u Cankarjevom domu u Ljubljani i na sceni Slovenskog narodnog gledališča u Mariboru.

- Na Bijenalu crnogorskog teatra CNP je osvojilo pet priznanja: Nagrada za najbolju predstavu ("Everyman Đilas"), Nagrada za najbolji domaći dramski tekst (Radmila Vojvodić - "Everyman Đilas"), Nagrada za najbolju žensku ulogu (Nada Vukčević u "Koza ili ko je Silvija"), Nagrada za najbolju epizodnu ulogu (Ana Vučković u "Everyman Đilas") i  Specijalna nagrada ("Očevi su grad(ili)") - navode iz CNP-a.

Osim pozorišnih, na scenama nacionalnog teatra vidjeli smo i čuli muzičke virtuoze. U saradnji sa Muzičkim centrom Crne Gore, repertoar je činio bogat muzički program pa su na Velikoj sceni, sa Crnogorskim simfonijskim orkestrom uz dirigenta Grigorija Kraska, nastupali: Ljubiša Jovanović (Srbija), Antal Zalai (Mađarska), Srđan Sretenović (Srbija), Domeniko Nordio (Italija), Denis Šapovalov (Rusija), Irina Krasko (Rusija), Maja Bogdanović (Srbija - Francuska), Aleksandar Serdar (Srbija) i večeras Ivan Počekin (Rusija - Španija). Sa MCCG, i ovog aprila realizovann je Međunarodni muzički festival A tempo, čije je 14. izdanje pod sloganom "Daleko i blizu" sa sedam koncerata i jednom promocijom, bilo održano od 21. do 29. aprila.

Održan je takođe peti koncert "Pozdrav iz Austrije" na kome su nastupili dirigent Uve Tajmer (Austrija) i solista Brigita Šimon (Austrija-Mađarska).

Na tradicionalnim Božićnim koncertima nastupili su Mješoviti hor Muzičke akademije sa Cetinja, uz dirigenta Aleksandru Knežević, i Mješoviti hor KUD-a "Stanko Dragojević", sa dirigentima Ilijom Dapčevićem i Zojom Đurović.

U decembru je priređen Festival filma o ljudskim pravima "Ubrzaj", u okviru koga je na Velikoj sceni i Sceni Studio prikazano 12 filmskih ostvarenja, dok je 6. Underhill Fest i ove godine otvoren je u CNP-u.

- U protekloj sezoni Crnogorsko narodno pozorište ostvarilo je saradnju sa Muzičkim centrom Crne Gore, Francuskim institutom Crne Gore, Centrom za građansko obrazovanje, Fakultetom dramskih umjetnosti sa Cetinja, Ambasadom Republike Italije, Ambasadom Rumunije, Ambasadom Austrije, Ambasadom SAD, Ambasadom Švedske, Kulturnim centrom "Nikola Đurković" - zaključuju iz nacionalnog teatra pred zatvaranje ovogodišnje sezone.

Foto: CNP/D.Miljanić

Portal Analitika