Abiznis

AEM: Pad broja priključaka u sjevernoj regiji

Agencija za elektronske medije objavila je danas Izvještaj o stanju tržišta usluga distribucije radio i televizijskih programa do krajnjih korisnika krajem maja tekuće godine.
AEM: Pad broja priključaka u sjevernoj regiji
Portal AnalitikaIzvor

Saglasno izdatim odobrenjima Agencije za elektronske medije, pravo da distribuira radio i televizijske programe do krajnjih korisnika, posjeduje jedanaest operatora i to četiri kablovska, po dva IPTV i DVB-T2 operatora, po jedan MMDS, DTH, i mobilni operator koji nudi uslugu pristupa AVM sadržajima posredstvom javne mobilne elektronske komunikacione mreže.

U poređenju sa brojem priključaka na kraju marta 2014. godine bilježi se pozitivan trend u kretanju broja korisnika usluga distribucije radio i TV programa. Broj priključaka je za period od dva mjeseca uvećan je za 3.727 ili 2,38. odsto.

"Ako se pretpostavi da se svi ili najveći dio podataka o priključcima odnosi na korisnike iz kategorije domaćinstava dolazimo do podataka da je u posmatranom periodu 17,62 odsto domaćinstava u Crnoj Gori koristilo samo zemaljski (analogni/DVB-T2) tj. „besplatan“ prijem radio i TV programa. Sa druge strane, ostala domaćinstva su se odlučila za korišćenje jedne od alternativnih platformi za distribuciju radio i TV programa, njih 82,38 odsto", precizirano je u saopštenju AEM-a.

Kako se dodaje, tražnja za uslugama distribucije radio i TV programa pokazuje značajne razlike u zavisnosti od toga da li je riječ o sjevernoj, središnjoj ili primorskoj regiji Crne Gore. "Upoređujući podatke iz maja sa podacima iz marta 2015. godine zaključuje se da se gotovo cjelokupan rast broja priključaka nezemaljskih platformi odnosi na primorsku regiju, dok se u sjevernoj regiji bilježi pad broja priključaka. Imajući u vidu da je, već duži vremenski period, u primorskoj regiji broj priključaka veći od broja domaćinstava, zaključak je da se povećanje broja korisnika odnosi na hotele i ostale turističke objekte, te da iako na tržištu bilježimo pozitivan trend, u kategoriji domaćinstava imamo pad broja korisnika", ističe se u saopštenju.

Izvještaj je dostupan na veb sajtu agencije www.ardcg.org.

Portal Analitika