Svijet

Bombaš samoubica se raznio u Luksoru

Bombaš samoubica digao se u vazduh u čuvenom turističkom gradu Luksor u Egiptu, javlja BBC. Prema prvim informacijama, ima povrijeđenih.
Bombaš samoubica se raznio u Luksoru
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Napad je izvršen automobilom bombom na parkingu u blizini centralne turističke lokacjie u toj oblasti, drevnog hrama Karnak, koji godišnje posjeti više miliona turista iz cijelog svijeta.

Kako su naveli policijski izvori, tokom jutra su snage bezbjednosti spriječile još dva napada bombaša u Luksoru.

Zvaničnih informacija o povrijeđenima i žrtvama nema, ali se nezvanično saznaje da su najmanje dvojica napadača izgubila život, ali i da su povrijeđena dva policajca i da je "jedno neidentifikovano tijelo prebačeno u obližnju bolnicu".

Kompleks hramova u Karnaku se prostire na tri kvadratna kilomtera i nalazi se na Uneskovoj listi svjetske baštine. Udaljen je oko tri kilometra od druge velike atrakcije - Luksorskog hrama.

Ovo je drugi napad na turističkim lokacijama u Egiptu u posljednjih nedelju dana, nakon što su prošle srijede kod piramida u Gizi ubijena dva policajca rafalnom paljbom sa motocikla u pokretu.

Grad Luksor je turistički "rival" piramidama u Gizi, a Karnak je pravi muzej na otvorenom i jedan od najznačajnijih religijskih lokaliteta na svijetu, drugi po veličini iza kompleksa Angkor Vat u Kambodži.

Portal Analitika