Društvo

Samardžić na Strategijskoj partnerskoj konferenciji u Tbilisiju

Načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore admiral Dragan Samardžić učestvuje na Strategijskoj partnerskoj konferenciji, koju organizuje NATO Komanda za transformaciju. Konferencija se održava u Tbilisiju 9. i 10. juna i okupila je delegacije iz 50 NATO i partnerskih zemalja sa pet kontinenata, a glavna tema je „Partnerstvo u susret samitu u Varšavi i nakon toga“.
 Samardžić na Strategijskoj partnerskoj konferenciji u Tbilisiju
Portal AnalitikaIzvor

Obraćajući se učesnicima konferencije, predsjednik Gruzije Giorgi Margvelašvili istakao je da partnerstvo sa NATO doprinosi reformi odbrambenih sistema i jačanju ukupnih kapaciteta partnerskih zemalja.

  Tokom više panel diskusija istaknuto je da rizici koji trenutno predstvaljaju glavnu prijetnju Evropi su: vjerski ekstremizam na Bliskom istoku, prije svega ISIL; učešće boraca iz NATO i partnerskih zemalja u kriznim područjima na strani terorista (foreign fighters); kao i neefikasnost država u Africi, što za posledicu ima masovne migracije i povećan broj izbjeglica u rejonu jugoistočne Evrope.
Jedna od najvažnijih poruka konferencije je da, u uslovima kada se bezbjednosno okruženje vrlo brzo mijenja, a globalna bezbjednost postaje nepredvidiva, NATO i partneri moraju intenzivno sarađivati i izgrađivati kapacitete za odgovor na rizike koji mogu biti iznenađujući. Ocijenjeno je da se partnerstvo sa državama širom svijeta može smatrati trećim stubom NATO-a, te da će zbog toga jačanje partnerstva i dalje ostati u fokusu NATO.

Takođe, ocijenjeno je da situacija u Ukrajini predstavlja globalnu prijetnju vladavini prava i suverenitetu nezavisnih država. 
Na marginama konferencije admiral Samardžić će imati bilateralne sastanke sa zamjenikom komandanta Savezničke komande za transformaciju generalom Mirkom Zulijanijem i načelnikom Generalštaba Slovenske Vojske Andrejom Ostermanom.

 
Portal Analitika