Abiznis

GORANOVIĆ: Kamata preko tri odsto guši proizvodnju

Kamatna stopa maksimalno do 3 odsto godišnje prihvatljiva je za razvojne projekte u poljoprivredi i agroindustriji. Sve preko te kamate sputava razvoj - kazao je Pobjedi Đorđije Goranović, izvršni direktor Mesne industrije „Goranović“ iz Nikšića, odgovarajući na pitanje Pobjede koja je maksimalna kamatna stopa koju može da izdrži proizvodnja.
GORANOVIĆ: Kamata preko tri odsto guši proizvodnju
Portal AnalitikaIzvor

On smatra da je problem visokih kamata izražen od 2009. godine pa do danas.

„Smatram da ima sasvim dovoljan broj banaka na crnogorskom trži štu i da će u narednom periodu konkurencija biti jako oš tra, što za posljedicu može imati pad kamatnih stopa. Jako je bitno to što su aktivnosti IRF-a iz godine u godinu sve izraženije i ta aktivnost već generiše pozitivne efekte na mala i srednja preduzeća“, naveo je Goranović.

On je rekao da je MI „Goranović“ u završnoj fazi realizacije izvoza u neke zemlje Latinske Amerike. Proizvodi ove kompanije prodaju se u Bosni i Hercegovini, Makedoniji, Kosovu, Srbiji...

„Jedan od nedostataka je to što je crnogorsko tržište jako liberalizovano, što je za posljedicu imalo i ima jak pritisak konkurencije, a na drugoj strani crnogorski proizvođači nijesu imali adekvatne izvore finansiranja da ulažu u nove tehnologije kako bi odgovorili konkurenciji sa strane. Pristalica sam otvorenog tržišta, ali pod uslovom da se stvara sveobuhvatno povoljan ambijent za crnogorske proizvođače jer na konkurentnost utiču: dostupnost izvora finansiranja za razvoj, poreske stope, cijena energenata, takse na lokalnom nivou, usklađenost obrazovnog sistema sa potrebama privrede, zakon o radu i tako dalje. Moram da kažem da kada je poslovni ambijent u pitanju, nije jednostavno izdvojiti ključni nedostatak, jer ima dosta elemenata koji su uticali na unapređenje poslovnog ambijenta u prethodnom periodu, a isto tako i dosta elemenata koji negativno utiču na poslovni ambijent“, zaključio je Goranović.

Portal Analitika