Region

BLIC: Britanci Rezolucijom o Srebrenici u UN ruše Dodika

Beogradski Blic saznaje kako Velika Britanija priprema "Rezoluciju o Srebrenici pred Savjetom bezbjednosti UN, koja bi mogla da napravi problem Srbiji".
BLIC: Britanci Rezolucijom o Srebrenici u UN ruše Dodika
Portal AnalitikaIzvor

U tekstu "Britanci ruše Dodika" čiji je nadnaslov "London u SB UN gura rezoluciju o Srebrenici" se precizira kako je glavna meta ofanzive iz Londona, "koja se pokreće povodom 20. godišnjice srebreničkog zločina", odnosno genocida u Srebrenici, "jesu Republika Srpska i njen predsjednik Milorad Dodik", čime se Britanija pridružila Njemačkoj i SAD, "koje su već pokrenule svoje akcije za slabljenje Srpske i Dodika".

- Sadržaj britanske rezolucije još nije poznat ni Vladi Srbije. Prema nezvaničnim navodima, biće navedeno da je u Srebrenici izvršen genocid, Srbija neće biti direktno optužena za taj zločin, ali će na izvjestan način biti dovedena u vezu s njim, zajedno sa Republikom Srpskom - piše Blic.

List podsjeća kako je šef srpske diplomatije Ivica Dačić prije dva dana rekao kako imaju "informaciju da jedna velika sila sprema rezoluciju o Srebrenici, a pitanje je šta će tu pisati". U Vladi Srbije, međutim, nezvanično kažu da rezolucija neće proći u SB UN, jer će je blokirati Rusija, a moguće i Kina.

Milorad Dodik nije želio da komentariše saznanja Blica o udaru iz Londona. List dalje navodi kako će Angela Merkel početkom jula doći u Beograd sa zahtjevom da se Srbija distancira od njega, ali je Dodik rekao kako "distanciranje nije primjetio", a da "ima intenzivne kontakte i s Vučićem i s Nikolićem". 

Portal Analitika