Društvo

Ispitati probleme na eksternoj maturi

Unija srednjoškolaca ukazala je na nepravilnosti na testovima eksterne mature, navodeći da je neophodno da nadležne institucije ispitaju probleme na koje su se žalili maturanti crnogorskih srednjih škola.
Ispitati probleme na eksternoj maturi
Kristina Ćetković
Kristina ĆetkovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Ispitni centar je u ponedjeljak objavio rezultate maturskog ispita iz crnogorskog- srpskog, bosanskog i hrvatskog jezika i književnosti, koji pokazuju da je procenat prolaznosti na nivou prethodnih godina, oko 93 odsto, prenosi Pobjeda.

Maturanti su se žalili da nijesu dobro bodovani, ali najviše na sadržaj testa koji je, prema njihovim ocjenama, bio previše uopšten, bez pitanja koja će pokazati njihova znanja iz gramatike, književnosti, pismenost i elokventnost.

Iz Unije srednjoškolaca su najavili da će, kao zastupnik srednjoškolaca Crne Gore, uputiti zahtjev Ministarstvu prosvjete i Ispitnom centru za direktnu komunikaciju u kojoj će iznijeti probleme sa kojima su se učenici susretali tokom maturskog ispita tog, ali i drugih predmeta.

„Proteklih dana susretali smo se sa nezadovoljstvom maturanata kroz veliki broj uloženih žalbi“, navodi se u saopštenju Unije.

Iz te organizacije su kazali da je važno da se između Ministarstva prosvjete, Ispitnog centra i srednjoškolaca uspostavi dijalog kako bi se riješio problem.

„Potrebno je da se pažljivo analiziraju problemi na koje ukazuju maturanti, da se obezbijedi obavezna edukacija test administratora o važnosti maturskih ispita, kao i da se učenicima omogući uvid u njihove ispitne testove“, poručili su predstavnici crnogorskih srednjoškolaca.

Oni su posebno ukazali na pojedine sporne djelove testa iz crnogorskog- srpskog, bosanskog i hrvatskog jezika i književnosti, naglašavajući grešku kod frazeologizama.

Na maturskom ispitu iz engleskog jezika, kako se navodi, bilo je i tehničkih problema.

„Naše očekivanje je da će nam nadležne institucije izaću u susret i, nakon sagledavanja situacije, donijeti zaključke kojim će se ubuduće izbjeći uočeni nedostaci u organizaciji i ocjenjivanju testova eksterne mature“, kazali su iz Unije srednjoškolaca.

Izvor: Pobjeda; foto: volimpodgoricu.me

Portal Analitika