Svijet

Spriječiti Apple i Google da koriste rupe u zakonima

Grupa vodećih ekonomista, na čelu sa nobelovcem Josephom Stiglitzom, pozvala je sve zemlje da revidiraju svoj poreski sistem i tako spriječe multinacionalne kompanije poput Apple-a i Google-a da koriste rupe u zakonima i plaćaju manje poreze.
Spriječiti Apple i Google da koriste rupe u zakonima
Kristina Ćetković
Kristina ĆetkovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Stiglitz je objasnio da su mnoge velike kompanije poznate po tome što prebacuju svoj dobitak i profit između podružnica kako bi platili manje poreze u pojedinim državama, kao što su Irska i Luksemburg, prenose agencije.

"Multinacionalne kompanije djeluju i stoga bi trebalo da budu oporezovane kao samostalne kompanije. Vrijeme je da naše političke vođe budu odvažne", poručio je Stiglitz.

On smatra da bi stvaranje novog svjetskog poreskog sistema moglo biti realno, ali sve države bi trebalo da rade zajedno na tome kako bi zatvorile sve rupe u zakonima.

Grupa ekonomista je saopštila da je neophodno stati na kraj konkurentnim poreskim sistemima kako bi se u korjenu spriječilo utrkivanje različitih država.

Razvijene zemlje trebalo bi da preduzmu prvi korak tako što bi odredile minimalni porez za korporacije, što bi se moglo učiniti pod pokroviteljstvom Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj.

"Nećemo dozvoliti kompanijama da jednostavno kupuju okolo i izbjegavaju sve poreze. Toj ideji je odzvonilo ", ocijenio je Stiglitz.

On smatra da je vrijeme da kompanije počnu da plaćaju porez na osnovu međunarodne prodaje.

Prema njegovim riječima, Apple više od 35 odsto prihoda ostvaruje u Sjedinjenim Američkim Državama, pa bi porez na prihod trebalo da plati u toj državi.

Firme bi takođe trebalo da raspodijele prihod od intelektualnog vlasništva u zemljama u kojima su te ideje razvijene, umjesto tamo gdje je niži porez.

Izvor: MINA; foto: huffingtonpost.com

Portal Analitika