Društvo

H. Novi: Gradiće se deponija na Ublima

Opština Herceg Novi dobila je građevinsku dozvolu za izgradnju sanitarne deponije Duboki do na Ublima. Početak gradnje se čeka od 1.oktobra 2014. godine, kada je drugi put Opština Herceg Novi podnijela zahtjev za izdavanje građevinske dozvole, nakon što je objedinjena projektna dokumentacija sa dodatnim analizama geotehničkih istraživanja i drugim traženim sadržajima.
H. Novi: Gradiće se deponija na Ublima
Portal AnalitikaIzvor

Iz opštinske Službe za zastupanje su objašnjavali da je riječ o objektu od opšteg interesa, a po izmjenjenom zakonu može se izdati dozvola i bez riješenja o imovinsko pravnim odnosima.

U postupku izdavanja građevinske dozvole javile su se zainteresovane stranke, Opština Kotor i Mjesna zajednica Morinj, koje su zahtijevale da se uz njihovo prisustvo sprovedu hidrogeološka ispitivanja koja su predviđena Elaboratom, odnosno laboratorijska ispitivanja vode.

Investitor je uradio traženo, a resorno ministarstvo je dostavilo Elaborat- detaljnih geotehničkih istraživanja terena lokacije buduće sanitarne deponije „Duboki Do", u analognoj i digitalnoj formi, zaintersovanim licima.

Nalazi elaborata geotehničkih istarživanja kompanije Geotehnika iz Bijelog Polja, pokazali su da nema prepreka za realizaciju projekta sanitarne deponije "Duboki do".

U budžetu za ovu godinu za realizaciju ove kapitalne investicije za I fazu određeno je 500.000 eura. Za čitav projekat je potrebno pet miliona eura. Nova sanitarna deponija zahvatala bi površinu od 14 hektara i bila bi izgrađena po najsavremenijim tehnološkim principima i uz sve mjere ekološke zaštite.

Ova lokacija na Ublima određena je još 1978. godine. Od grada je udaljena 23 kilometra i nalazi se na nadmorskoj visini od 1.059 metara, u planinskom masivu Orjena.

foto: Radio Jadran

Portal Analitika