Abiznis

GLIGOROV: Slabi izvozni kapaciteti regiona

Fiskalna prilagođavanja u Srbiji i zemljama Balkana trajaće od pet do 10 godina i zato one ne mogu očekivati visoke stope privrednog rasta, koji će u narednoj deceniji iznositi od dva do 2,5 odsto, izjavio je profesor Bečkog instituta za međunarodne ekonomske studije Vladimir Gligorov.
GLIGOROV: Slabi izvozni kapaciteti regiona
Portal AnalitikaIzvor

Gligorov je na 15. Ekonomskom samitu Srbije, koji je danas počeo u Beogradu, rekao da su izvozni kapaciteti Srbije i Balkana slabi, oko 30 odsto bruto domaćeg proizvoda, a trebalo bi da iznose između 60 i 70 odsto.

"U Srbiji je takva situacija jer je zemlja u recesiji već pet godina", ukazao je Gligorov i dodao da je za evropske integracije važno da zemlja ima tržišnu privredu koja funkcioniše, a važno je i da uloga države u privredi bude što manja.

On je ocijanio da je rješavanje pitanja uloge države u privredi Srbije ozbiljan zadatak, što neće biti jednostavno, i promjene u tom pravcu nije moguće završiti u kratkom roku.

Prema njegovim riječima, privatni sektor u Srbiji nije konkurentan i problem je što je stopa zaposlenosti u ovom sektoru niska.

(Srna)

Portal Analitika