Crna hronika

Apelacioni sud oborio i treću presudu Šariću i Lončaru

Pljevljaci Duško Šarić i Jovica Lončar ponovo će se naći u sudnici nakon što je Apelacioni sud ukinuo i treću presudu kojom su bili osuđeni za pranje novca stečenog prodajom kokaina. Ovog puta sudiće mi sudije Apelacionog suda, a i ova presuda “pala” je zbog povreda postupka, potvrđeno je Portalu Analitika u ovom sudu.
Apelacioni sud oborio i treću presudu Šariću i Lončaru
Portal AnalitikaIzvor

Šarić i Lončar osuđeni su 27. februara u Višem sudu u Bijelom Polju na po pet i po godina zatvora jer su, prema ocjeni suda, preko preduzeća “Mat company”, od decembra 2007. do kraja 2009. godine, bankarskim i finansijskim poslovanjem oprali više od 19,3 milona eura stečenih prodajom droge. U presudi je bilo navedeno da prikrili način pribavljanja novca za koji su znali da je stečen krivičnim djelom, prodajom narkotika i uveli ga u legalne novčane tokove u Crnoj Gori.

Presudu je izrekao sudija Šefkija Đešević koji je optuženima izrekao i mjeru bezbjednosti solidarnog oduzimanja novca, kao predmeta izvršenja krivičnog djela, u iznosu višem od 19,3 miliona eura koji će biti uplaćen u budžet Crne Gore.

- Uzeti krediti su vraćani preko of-šor kompanija “Mateniko LCC“ i “Kamarila corporation”. Time su prikrivali način pribavljanja novca koji je stečen krivičnim djelom stavljanje u promet opojnih druga zbog čega se protiv njihovih saradnika vode postupci u Srbiji i Italiji. Presuda je donešena na osnovu nalaza i mišljenja vještaka finansijske struke, zatim bankarske dokumentacije Prve banke i Hipo Alpe Adria banke - kazao je tada sudija Đešević.

Duško Šarić je mlađi brat Darka Šarića kojem se u Srbiji sudi za trgovinu kokainom iz Južne Amerike u Evropu. Lončar je bio direktor u firmi Šarića “Mat kompani”.

Šarić i Lončar u pritvoru su proveli tri i po godine, nakon čega su, u aprilu prošle godine, pušteni da se brane sa slobode. Šarić je uhapšen 15. novembra 2010, a Lončar u maju 2011.

Optuženi su sve vrijeme negirali krivicu i tvrdili da se radi o namještenom postupku, odnosno da su žrtve sudskih procesa koji se protiv Darka Šarića vode u Beogradu.

Imovina Šarića je privremeno zaplijenjena, a njom sada upravlja Radovan Štrbac, nekadašnji advokat Darka Šarića.

 K. K.

Portal Analitika