Svijet

G7 najavljuje kraj ere fosilnih goriva

Članice kluba vodećih industrijskih zemalja G7 postigle su sporazum o strogim mjerama protiv stakleničkih gasova koje podrazumijevaju potpuno ukidanje upotrebe fosilnih goriva do kraja ovog vijeka, najavila je njemačka kancelarka Angela Merkel.
G7 najavljuje kraj ere fosilnih goriva
Portal AnalitikaIzvor

Merkel je rekla da se zadnjeg dana skupa održanog u bavarskom dvorcu svih sedam lidera obavezalo da će "do kraja vijeka globalnu ekonomiju osloboditi od ugljenika".

Pobornici zaštite okoline najavu opisuju kao dobar znak da bi planovi o potpunom odustajanju od fosilnih goriva mogli biti doneseni na pariškom sastanku posvećenom klimi kasnije ove godine.

Kancelarka je najavila i da su vlade G7 potpisale inicijative čiji je cilj smanjiti broj neuhranjenih ljudi za 500 miliona i pospješiti odgovore na epidemije.

Njemačka, Britanija, SAD, Kanada, Japan i Italija zajedno će raditi na borbi protiv bolesti i pomagati zemljama širom svijeta u reakciji na epidemije, što uključuje formiranje posebnog fonda u Svjetskoj banci koji će biti posvećen vanrednim situacijama u zdravstvu, rekla je kancelarka na konferenciji održanoj nakon formalnog završetka razgovora u ponedjeljak.

U reakciji na konačni izvještaj o sastanku, Evropska asocijacija za klimu je najavu G7 opisala kao istorijsku, rekavši da ona označava "kraj ere fosilnih goriva" i "važnu prekretnicu prema novom dogovoru o klimi u Parizu", javlja Guardian.

(index.hr)

Portal Analitika