Abiznis

Dežurstva za inspektore koji kontrolišu akcizne proizvode

U Ministarstvu finansija je danas održan sastanak Komisije za suzbijanje sive ekonomije, kojom je predsjedavao ministar dr Radoje Žugić. Tema sastanka je bila intenziviranje aktivnosti na suzbijanju sive ekonomije i postizanju veće naplate prihoda tokom turističke sezone, sa posebnim naglaskom na praćenje prometa akciznih proizvoda i povećanje naplate poreza i doprinosa na zarade zaposlenih.
Dežurstva za inspektore koji kontrolišu akcizne proizvode
Portal AnalitikaIzvor

Konstatovano je da su aktivnosti na suzbijanju sive ekonomije u prethodnom periodu dale pozitivne rezultate, što je rezultiralo poboljšanjem fiskalnih indikatora, posebno u dijelu akciza, čija je naplata za prvih pet mjeseci tekuće godine veća za 10 odsto u odnosu na isti period prethodne godine.

Na sastanku je ocijenjeno da je neophodno preduzeti posebne mjere i sve raspoložive instrumente od strane nadležnih uprava, prevashodno na naplati poreza i doprinosa na zarade zaposlenih, kao i poreza na dobitke od igara na sreću.

Komisija je inicirala raspravu po pitanju unapređenja zakonske infrastrukture za kontrolu prometa proizvoda, u smislu uvođenja obaveznog obilježavanja goriva nano markerima i oduzimanja licenci za rad slobodnim carinskim prodavnicama, u slučaju nezakonitog poslovanja. Takođe, obavezane su inspekcijske službe da uvedu dežurstvo radi kontrole prometa pojedinih akciznih proizvoda na otvorenim prostorima i pijacama.

Poseban akcenat je stavljen na uspostavljanju agilnije saradnje između inspekcijskih organa, uz punu institucionalnu odgovornost. Od svih nadležnih organa će se zahtijevati nulta stopa tolerancije i neselektivnost u primjeni zakonskih mjera, uz redovno izvještavanje Komisije o realizaciji aktivnosti usmjerenih ka smanjenju neformalnog sektora i unapređenju poreske discipline.

Portal Analitika