Kultura

UNDERHILL FEST: U potrazi za davnim vremenima i predjelima gdje je vrijeme stalo

Trećom dokumentarnom kuhinjom i filmovima "Titove naočere" i "Bujica ljubavi" sjutra će biti nastavljen program 6. Underhill Festa u bašti podgoričkog kafea "Soul II Soul".
UNDERHILL FEST: U potrazi za davnim vremenima i predjelima gdje je vrijeme stalo
Portal AnalitikaIzvor

Nakon jučerašnjeg razgovora sa Jakom Terpincem i Bojanom Stijovićem u kome su scenarista iz Slovenije i student režije iz Crne Gore prenijeli svoja iskustva iz rada na dokumentarnim filmovima, sjutra će od 18 do 20 časova članovi žirija Dragana Kanjevac, Erol Bilbani i Senad Šahmanović govoriti o žiriranju na festivalima i dokumentarnim filmovima kao šansi da predstavite vlastitu priču, a biće prezentovan i DokuFest koji se održava u Prizrenu.

0806titovenaocare

Film "Titove naočare" Regine Šiling biće prikazan od 21 sat, dok će u terminu od 22.30 časa publika moći da pogleda "Bujicu ljubavi" rediteljke Agnes Sos. U svom jednoipočasovnom ostvarenju Regina Šiling nas upoznaje sa režiserkom, glumicom i spisateljicom Adrijanom Altaras koja potiče iz zemlje koje više nema - Jugoslavije. Ona je ćerka jevrejskog partizana koji se borio za Tita, a kasnije počeo novi život u poslijeratnoj Njemačkoj. Uprkos visokim životnim standardima, rane iz života njenih roditelja se mogu osjetiti čak i danas, a njena potraga za svojim korjenima je konstantna. Producent filma je Tomas Kufus, a montažu je uradio Jon Kadosa.

0806stream"Bujica ljubavi" Agnes Sos govori o ljubav i čežnji koji su, uprkos starosti, na pameti stanovnika jednog sela u Transilvaniji, u kojem se govori mađarski. Iako je većina stanovnika starije dobi, neobično su mladi u srcu. Žene pred kamerom otvoreno govore o svojim najintimnijim mislima i snovima. "Bujica ljubavi" je duhovit, iznenađujuć i topao film koji donosi tragikomične priče kao dokaz da se pradavna igra ljubavi i romantike još igra u tom udaljenom selu, uz dašak nekih prošlih vremena.

Agnes Sos je i producirala film, zajedno sa Julijanom Ugrin, dok je film montirao Tomas Ernst.

Portal Analitika