Društvo

Tičić otvorio hotel usred finansijske istrage

Hotel Atina u Budvi, koji pripada Aleksandru Tičiću, savjetniku crnogorskog premijera Mila Đukanovića, otvoren je svečano prošle sedmice, bez velike medijske pompe, a usred finansijske istrage koji specijalno državno tužilaštvo vodi o Tičićevim poslovima.
Tičić otvorio hotel usred finansijske istrage
Portal AnalitikaIzvor

Prema saznanjima „Dana”, otvaranju hotela su prisustvovale brojne poznate ličnosti iz Budve i gosti iz Vlade Crne Gore, ali događaj nije bio medijski najavljen. Dozvola za gradnju data je neposredno prije nego što su Aleksandar Tičić, predsjednik budvanske opštine Lazar Rađenović i bivša direktorica Prve banke Jelica Petričević uhapšeni u aferi „Košljun”, i njima se sada sudi pred Višim sudom u Podgorici. Paralelno sa tim postupkom, Specijalno tužilaštvo otvorilo je finansijsku istragu protiv optuženih u ovoj aferi, uključujući i Tičića, koji je nakada bio menadžer u Opštini Budva.

Tako su i radovi na Tičićevom hotelu u mjestu Babin do počeli mjesec prije nego što je premijerov savjetnik uhapšen zbog sumnji u milionske malverzacije, a u vezi sa prodajom opštinske zemlje u Budvi. Zahtjev za izgradnju hotela podnio je otac premijerovog savjetnika, Dušan Tičić, 22. januara prošle godine, a dozvolu od nadležnih državnih organa dobio je 18 februara. Odlukom Sekretarijata za planiranje i održivi razvoj Opštine Budva, Tičić je dobio dozvolu za izgradnju objekta od 1.000 metara kvadratnih.

Prema tekstu zahtjeva koji je dostavljen Opštini Budva, Tičić je tražio izdavanje građevinske dozvole na katastarskoj parceli 1932, u Budvi, na mjestu Babin do.

Pored prateće dokumentacije, on je priložio glavni projekat sa izvještajem o izvršenoj reviziji, kao i odluku o konstituisanju skupštine vlasnika i dokaz o osiguranju od odgovornosti investitora, navodi se u zahtjevu dostavljenom budvanskom Sekretarijatu za prostorno planiranje i održivi razvoj.

Sekretarijat za planiranje i održivi razvoj mu je mjesec kasnije, tačnije 18. februara, izdao građevinsku dozvolu.

"Firmi Šalom d.o.o. Budva odobrava se izgradnja turističkog objekta hotela, na parceli u Babinom dolu. Investitor je dužan da građenje objekta započne u roku od dvije godine od dana izdavanja građevinske dozvole, u suprotnom mu prestaje pravo građenja objekta po izdatoj dozvoli. Radovi na pomenutom objektu moraju biti završeni u roku od tri godine od početka radova", piše u rješenju Sekretarijata za prostorno planiranje i održivi razvoj, koje je dostavljeno Tičićevoj firmi.

Inače, Dušan Tičić je sredinom prošle godine, kako je „Dan” već pisao, odustao od zahtjeva za izdavanje građevinske dozvole za izgradnju turističke vile u Reževićima. Tičić je u februaru prošle godine tražio dozvolu za izgradnju vile, a da je samo dva mjeseca kasnije odustao od takve namjere (obavještenje o odustajanju dostavio je njegov drugi sin, Đuro). U vrijeme podnošenja zahtjeva Aleksandar je bio na slobodi.

Konkretno, 31. marta prošle godine Đuro Tičić iz Budve, u ime svog oca Dušana Tičića, dao je izjavu da odustaje od podnesenog zahtjeva za izdavanje građevinske dozvole u Reževićima, jer nije u mogućnosti da sa Opštinom Budva zaključi ugovor o naknadi za komunalno opremanje građevinskog zemljišta.

Izvor: Dan

Portal Analitika