Politika

Rakčević: Ne očekujem promjene u vlasti nakon pobjede Krivokapića

Predsjednik Ujedinjene reformske akcije Žarko Rakčević dugo je bio na čelu SDP-a pa je u intervjuu za Pobjedu komentarisao da li su moguće promjene unutar DPS-SDP koalicije nakon pobjede Ranka Krivokapića na Kongresu.
Rakčević: Ne očekujem promjene u vlasti nakon pobjede Krivokapića
Portal AnalitikaIzvor

"Lično odavno priželjkujem, ali ne očekujem vjetrove promjena sa te strane. Pretkongresna „bura u čaši gemišta" će se smiriti. Tu čašu u ruci drži predsjednik DPS-a i tu nije u pitanju samo manjinska frakcija i njihovih 45 odsto. U samoj Vladi i državnoj upravi ne očekujem značajnije promjene. Unutar partijske strukture, gospodin Krivokapić će u ograničenoj mjeri mogućeg učvrstiti svoje pozicije", smatra Rakčević.

On je odgovorio i na pitanje li URA, nakon dešavanja na Kongresu SDP-a, vidi sada tu partiju kao potencijalnog partnera.

"SDP snosi odgovornost za ekonomsko-socijalni pad Crne Gore. Godinama poslije referenduma sam uzaludno priželjkivao otklon od pogubne vladajuće politike. Mislim da je očito da čelnici SDP-a tokom proteklih godina nijesu mijenjali sistem iznutra, već da je učešće u vlasti mijenjalo njih. I danas poslije toliko godina u SDP prepoznajem drage ljude i kadrovski potencijal. Ali, kao da su im logika, mehanizmi i slast vlasti otupili čula, osjećaj realnosti i volju za promjenama. Postoji težak teret iznevjerenih očekivanja, ali vidjećemo... Crna Gora ne treba promjenu strateških ideja vodilja, već radikalno drugačije shvatanje i vođenje politike kao i drugačije modele razvoja", poručuje Rakčević.

Rakčevič kaže da je sada već značajan dio naših građana kao i dio međunarodnih činilaca prepoznao GP URA kao kredibilnu alternativu aktuelnoj vlasti.

"Nijesmo pretenciozni, ali u samom Građanskom pokretu i oko njega se već okupio za naše uslove respektabilan kadrovski potencijal. Nema rizika kad umjesto kritizerstva argumentovano ukazujete na pogrešne odluke, štetu po društvo i kad kompetentni ljudi predlažu drugačija rješenja za izlazak iz krize", kazao je Rakčević.

On je odgovorio i na pitanje koliko je realno pregrupisavanje opozicije u tri bloka nakon njene atomizacije, ali i stalnih međusobnih trvenja.

"Crna Gora ima posebno u ekonomsko-socijalnoj sferi i vladavini prava mnogo problema koje treba rješavati. Zato vjerujemo da Crnoj Gori trebaju osmišljene, duboke i mirne promjene na bolje, a ne jalova nadgornjavanja. Nas interesuju procesi i pojave u Crnoj Gori. URA je za njihovo mijenjanje, a ne za strančarenje. Gradimo mostove i partnerstva za promje ne prema svima koji shvataju ozbiljnost situacije i koji mogu dati doprinos što bržem oporavku. Nema oporavka sa prošlim i prevaziđenim politikama. Stare podjele i dogme nijesu put ka izlazu. U ovom času ne vidim blokovsko pregrupisavanje", kazao je Rakčević.

Izvor: Pobjeda

Portal Analitika