Društvo

Pobjegli iz "marice" dok su ih vodili na saslušanje

Nesvakidašnje scene bjekstva osumnjičenih iz „ruku” policijskih službenika viđene su u subotu popodne u Podgorici. Kako piše Dan, dvojica državljana Albanije, koji su uhapšeni po međunarodnoj potjernici, uspjeli su da pobjegnu policajcima dok su ih vodili na saslušanje kod sudije za istrage Višeg suda u Podgorici.
Pobjegli iz "marice" dok su ih vodili na saslušanje
Portal AnalitikaIzvor

Albanci su, najvjerovatnije, u toku vožnje u službenom vozilu, tzv. „marici”, kalauzima obili i otvorili lisice. Kada se vozilo sa osumnjičenima parkiralo iza zgrade Višeg suda i policajci trebalo da ih sprovedu na saslušanje, Albanci su iskoristiviši pogodnu priliku pobjegli iz „marice”.

Policajci su o bjekstvu odmah obavijestili kolege koji su se dali u potjeru za uhapšenima, jednog od njih policijski službenici su odmah uočili i nakon skoro sat vremena sustigli su ga na Mostu braće Zlatičanin u centru Podgorice. Njegov saučesnik i dalje se nalazi u bjekstvu i policija za njim intenzivno traga.

Albanac koji je uhvaćen na mostu Braće Zlatičanin nakon sat vremena bjekstva imao je vidne povrede na tijelu. Policija je odmah pozvala Hitnu pomoć kako bi se konstatovalo da povrede nijesu nanesene upotrebom sile.

Da su Albanci pobjegli iz „marice” za „Dan” je potvrdio sudija za istrage Višeg suda u Podgorici Radomir Ivanović. On nije prisustvovao sceni bjekstva jer se u tom trenutku nalazio u kancelariji i čekao da mu dovedu uhapšene Albance. Ipak, odmah je obaviješten da su uspjeli da se otrgnu iz lisica i pobjegnu policajcima.

Prema saznanjima „Dana”, dvojica Albanaca su uhapšena po međunarodnoj potjernici iz Francuske zbog sumnje da su u toj državi počinili više oružanih pljački sa smrtnim posledicama.

Da su u pitanju ozbiljni kriminalci svjedoči i činjenica da su imali dobro razrađeni plan bjekstva. Iako su prilikom hapšenja od njih oduzeti svi predmeti, oni su se prije privođenja u sud ipak obezbijedili kalauzima kojima su otvorili lisice i domogli se slobode.

Prije nešto više od godinu dana da pobjegne iz Osnovnog državnog tužilaštva uspio je i devetnaestogodišnji M.M. On je tada umakao zatvorskim policajcima nakon saslušanja zbog pljačke Hipo banke u Hercegovačkoj ulici u Podgorici. Mladić je tužiocu dao izjavu na okolnosti krađe, a nakon izlaska iz kancelarije iskoristio je nepažnju sprovodnika Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija u Spužu i pobjegao. Zatvorski policajci krenuli su službenim vozilima u potragu za mladićem, ali su ih preduhitrile kolege iz podgoričkog Centra bezbjednosti.

M.M. su slučajno uočili službenici Odsjeka za javni red i mir kako se krije u blizini redakcije ND „Vijesti” Kada su mu prišli da ga legitimišu, mladić je rekao da čeka autobus. Međutim, kako na patikama nije imao pertle, što je praksa za privođenje zatvorenika i pritvorenika, policajci su posumnjali o čemu se radi. Pozvali su kolege iz ZIKS-a, koji su im potvrdili da im je jedan pritvorenik pobjegao.

M.M. je priveden u prostorije podgoričke policije, gdje su ga kasnije preuzeli sprovodnici iz ZIKS-a. Odmah zatim, po nalogu tužioca, koji mu je zbog pljačke odredio pritvor, sproveden je u Istražni zatvor.

Policija će, kako „Dan" saznaje, pokrenuti postupak da bi utvrdili kako su Albanci uspjeli da nabave kalauze kojima su se oslobodili lisica. Takođe, utvrđivaće se i postupanje policijskih službenika koji su ih privodili, kako bi se provjerilo da li su napravili propuste prilikom postupanja.

Izvor: Dan

Foto: blog.b92.net

Portal Analitika