Svijet

Merkel: Kraj sankcija Moskvi kada nestanu razlozi za njihovo uvođene

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da očekuje da će lideri Grupe sedam industrijski najrazvijenijih zemalja (G-7) poslati "jedinstven signal" da će sankcije protiv Rusije biti ukinute kada nestanu razlozi zbog kojih su one uvedene, odnosno ako se sprovedu mirovni sporazumi za istok Ukrajine postignuti u Minsku i problemi budu riješeni, prenijele su agencije.
Merkel: Kraj sankcija Moskvi kada nestanu razlozi za njihovo uvođene
Portal AnalitikaIzvor

U intervjuu njemačkom TV kanalu Cet-De-Ef (ZDF), datom na samitu G-7 koji se juče i danas održava na jugu Njemačke, Merkelova je rekla da sankcije nisu same sebi cilj, prenio je Asošijeted pres.

"Imamo šansu ako svi učine napor - to je donekle u rukama Rusije i, naravno, Ukrajine", kazala je ona.

"Ukoliko se implementira 'Minsk', i sankcije će biti ukinute. Uvijek smo govorili da postoji veza između sporazuma iz Minska i produženjem sankcija, i u skladu s tim sa mogućnošću njihovog ukidanja", rekla je Merkelova, a prenosi TASS.

Ruska agencija prenijela je dio izjave njemačke kancelarke TV kanalu A-Er-De (ARD) da u odnosima Rusije i Zapada postoje problemi koje je veoma teško riješiti.

"Trenutno postoji prepreka, i ja ne vidim da ona može biti prevaziđena", rekla je Merkelova, navodeći pritom, da Moskva ostaje partner pri rješavanju nekih međunarodnih kriza i da Zapadu treba saradnja sa Rusijom radi rješavanja problema kao što su konflikt u Siriji i iranski nuklearni program.

Agencije su ranije prenijele saopštenje Bijele kuće da su o krizi u Ukrajini razgovarali Merkelova i američki predsjednik Barak Obama i da su se "složili da bi trajanje sankcija Rusiji trebalo da bude jasno povezano sa njenim potpunim ispunjenjem sporazuma iz Minska i poštovanjem suvereniteta Ukrajine".

Izvor: novosti.rs

Portal Analitika