Društvo

Mladi crnogorski proizvođači voća i stočari otputovali u Poljsku

Mladi poljoprivredni proizvođači iz svih krajeva Crne Gore koji se bave voćarstvom i stočarstvom otputovali su danas u višednevnu posjetu Poljskoj. Studijsko putovanje organizovali su Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja Crne Gore, Ministarstvo poljoprivrede Poljske i Organizacija mladih poljoprivrednih proizvođača iz Poljske.
Mladi crnogorski proizvođači voća i stočari otputovali u Poljsku
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Cilj posjete  je da se naši poljoprivredni proizvođači upoznaju s načinom organizovanja poljoprivredne proizvodnje poljskih kolega, iskustvom u korišćenju EU fondova, prije svega, da se upoznaju sa benefitima udruživanja koje je u Poljskoj na veoma visokom nivou.

Poljoprivrednici tokom posjete Poljskoj imaće priliku da obiđu dobro organizovana gazdinstva koja se bave proizvodnjom voća, sadnog materijala, mlijeka, ovčijeg mesa, seoskim turizmom. Tom prilikom, osim sa načinom proizvodnje, imaće priliku da vide kako se organizuje skladištenje i sortiranje proizvoda, prerada, kao i modeli plasmana na tržište. Poljoprivrednici ’e prisustvovati predavanjima, na teme kao što su funkcionisanje tržišta voća i povrća u toj zemlji i druge vezane za proizvodnju, dostizanje EU standarda, povlačenje sredstava iz EU, udruživanje i način plasmana.

Tokom prvog radnog dana posjete, naše poljoprivrednike i predstavnike savjetodavnih službi Ministarstva poljoprivrede primiće i ministar poljoprivrede Poljske Marek Savicki.

U Ministarstvu poljoprivrede vjerujemo da će ova posjeta doprinijeti ne samo edukaciji poljoprivrednih proizvođača koji su učesnici studijskog putovanja, nego i da će kroz razmjenu iskustva i znanja po povratku u Crnu Goru ključne edukativne sadržaje predstaviti i poljoprivrednicima koji nijesu bili u mogućnosti da otputuju. Slično iskustvo imali su prošle godine crnogorski pčelari koji su putovali u Bavarsku.

S obzirom na pozitivne efekte ovakve vrste edukacije, Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja nastaviće da organizuje slične dogadjaje, kako bi našim poljoprivrednim proizvođačima pomoglo da usvajaju standarde i podižu konkuretnost na putu ka članstvu zemlje u EU.

Portal Analitika