Abiznis

Ogromna mogućnost za plasiranje crnogorskih proizvoda na kinesko tržište

Mogućnost za plasiranje crnogorskih proizvoda na kinesko tržište je ogromna, a direktna saradnja između kineskih i crnogorskih preduzetnika može rezultirati unapređenjem trgovinskih odnosa, konstatovano je na petom zasijedanju mješovite komisije Crne Gore i Kine.
Ogromna mogućnost za plasiranje crnogorskih proizvoda na kinesko tržište
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Peto zasijedanje Mješovite komisije za ekonomsku i trgovinsku saradnju Crne Gore i Kine, na kojem su crnogorske strane učestvovali prof.dr Vujica Lazović i ministar saobraćaja i pomorstva Ivan Brajović sa delegacijom, održano je danas u Kini.

Tema zasijedanja su bile presjek ekonomsko-trgovinske saradnje između Crne Gore i Kine, i potencijali za njeno unapređenje.

Lazović je upoznao predstavnike kineske Vlade u Mješovitoj komisiji sa projektima koji su realizovani između dva zasijedanja.

"Obje strane su izrazile zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom i konstatovale napredak u ekonomskim i trgovinskim odnosima izmedju dvije zemlje. To se prvenstveno odnosi na projekat prioritetne dionice autoputa Bar-Boljare koji će biti kreditiran i izgrađen uz podršku kineske države i čija je izgradnja započeta, nabavku četiri broda iz Kine koja su već stavljena u funkciju, interesovanje kineskih ICT kompanija koje su otvorile svoja predstavništva u Crnoj Gori i niz obuka i seminara koje je kineska Vlada finanisrala i organizovala za desetine crnogorskih službenika u različitim oblastima. Trgovinska razmjena bilježi napredak od 2010. godine, kako u uvozu kineskih, tako i u izvozu crnogorskih proizvoda na kinesko tržište", saopšteno je iz Vlade.

Brajović je upoznao kinesku stranu sa detaljima početka gradnje prve dionice autoputa i potencijalima za kineske investicije u oblasti saobraćajne infrastrukture u Crnoj Gori.

"Zajednički stav obje strane je usmjeren u pravcu pune podrške na inteziviranju radova na dijelu autoputa jug-sjever u cilju poštovanja kvaliteta i utvđjene dinamike, kao preporuke za buduće investicije u Crnoj Gori i regionu", kazali su u Vladi.

Kineska strana je podržala prijedlog o nastavku buduće ekonomske i trgovinske saradnje, cijeneći geostrateški položaj Crne Gore i njegov značaj za tržište Centralnoistočne Evrope.

"Konstatovano je da je mogućnosti za plasiranje crnogorskih proizvoda na kinesko tržište ogroman i da direktna saradnja između kineskih i crnogorskih preduzetnika može rezultirati unapređenjem trgovinskih odnosa. Interesovanje kineskih investitora i sredstva opredijeljena za investiranje u Centralnoistočnu Evropu su šansa za realizaciju projekata u oblasti energetike, prvenstveno u izgradnji hidrocentrala u čemu kineske kompanije uzimaju primat u svijetu", kazali su u Vladi.

Na podršku kineske strane je naišao i prijedlog o učešću kineskih kompanija u izgradnji putne, željezničke i lučke infrastrukture kao osnove regionalne povezanosti, time i ekonomske i trgovinske ekspanzije.

"Konstatovano je da kineski turisti cijene turistički potencijal Crne Gore i da njegova adekvatna promocija može imati plodonosan uticaj na njihov broj posjeta Crnoj Gori. Kao prostor za unapređenje ekonomske saradnje dvije zemlje, kineska strana vidi i u proizvodnji sunčanih panela u Crnoj Gori koji bi bili plasirani na evropsko tržište", ističu u Vladi.

Portal Analitika