Društvo

MARKOVIĆI: Radovi na sanaciji puta u punom jeku, saobraćaj jednom trakom

U mjestu Markovići, na putu Cetinje – Budva, gdje je početkom marta došlo do velikog klizanja tla, što je dovelo do urušavanja dijela puta, još uvijek se saobraća pod posebnim režimom, jednom trakom naizmjenično iz oba pravca.
MARKOVIĆI: Radovi na sanaciji puta u punom jeku, saobraćaj jednom trakom
Portal AnalitikaIzvor

Radovi koje izvodi kompanija Bemax, u punom su jeku.   

Kompanija "Bemax" je početkom aprila sa Vladom potpisala ugovor o donaciji, i preuzela izvođenje radova na trajnoj sanaciji pomenutog klizišta.

Izvođenje radova na trajnoj sanaciji klizišta je podjeljeno u dvije faze.

Prvom fazom je obuhvaćena sanacija magistralnog puta Cetinje – Budva, izvođenjem potpornih konstrukcija fundiranih (temeljenih) na šipovima.

put1ok

„Konstrukcije će biti izgrađenje sa donje i gornje strane puta u dužini od po 140 metara. U cilju smanjenja hidrostatičkog pritiska na konstrukcije i efikasnog odvođenja podzemnih voda iznad gornje konstrukcije biće izveden drenažni rov dubine od pet do sedam metara. Vode iz drenažnog rova biće usmjerene u propuste koji su izvedeni prilikom radova na privremenoj sanaciji klizišta. Između potpornih konstrukcija biće izveden novi nasip preko kojeg će se uraditi nova kolovozna konstrukcija“, navodeno je tadac u saopštenju iz Ministarstva saobraćaja.

U drugoj fazi će biti izvedeni radovi na sanaciji padine iznad magistralnog puta i padine iznad sela Mažići. Ovi radovi će, kako je najavljeno, obuhvatiti kaptiranje postojećih izvora, izvođenje sistema drenaža i kontrolisano odvođenje voda u prirodna korita postojećih vodotokova. Takođe, u okviru ovih radova biće izvedena jedna potporna konstrukcija, fundirana na šipovima, koja će omogućiti sanaciju lokalnog puta kroz Markoviće (stari put Cetinje Budva).

put2ok

Privremeni režim saobraćaja će, kako je saopšteno iz Ministarstva saobraćaja, važiti sve dok ne budu završeni radovi na gornjoj potpornoj konstrukciji magistralnog puta. Završetkom ove konstrukcije stvoriće se uslovi za izradu nasipa i kolovozne konstrukcije u širini koja će omogućiti nesmetan dvosmjerni saobraćaj.

 

Portal Analitika