Politika

Bakić: Ministarstvo finansija da izmiri dug prema opozicionim strankama

Socijalistička narodna partija ponovo poziva Ministarstvo finansija da, shodno Zakonu o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja, izmiri dug koji prema opozicionim strankama imaju lokalne samouprave.
Bakić: Ministarstvo finansija da izmiri dug prema opozicionim strankama
Portal AnalitikaIzvor

-Prema podacima od 31. 12. 2014. godine, SNP je od lokalnih samouprava potraživao oko 120 hiljada eura, a pojedinačno najveći dužnici su nam Pljevlja (oko 30 hiljada), Kolašin (oko 22 hiljade eura), Cetinje (preko 12 hiljada eura), Budva (nešto više od 10 hiljada eura) i Bijelo Polje (blizu 10 hiljada eura), saopštio je Veselin Bakić, potpredsjednik SNP-a.

U skladu sa Zakonom o finansiranju političkih partija i izbornih kampanja, ukoliko lokalne samouprave ne izmire obaveze u roku, SNP se obratio Ministarstvu finansija, jer je zakonom predviđeno da taj resor mora izmiriti dug koji prema partiji imaju opštine.

-Iz Ministarstva finansija ranije smo dobili neprimjeren odgovor u kojem se kaže da taj vladin resor nema budžetom predviđena sredstva za te namjene i da ne može da izmiri obaveze, već da je podnio predlog za ocjenu ustavnosti odredbi 8. i 9. Zakona, a nakon mišljenja Ustavnog suda da će ući u procuduru izmjene ovog zakonskog akta. Čudi ovakav stav Ministarstva finansija, jer ono prvo mora da poštuje važeći propis sve dok god je on na snazi, odnosno da izmiri obaveze koje predviđa zakon. Ako sredstva direktno nijesu predviđena budžetom za ove namjene, onda se obaveze mogu izmiriti iz tekuće budžetske rezerve, koja se upravo planira za ovakve situacije. Praksa neizmirivanja obaveza od strane jednog dijela opština nastavlja se i u tekućoj godini, pa se naša potraživanja iz mjeseca u mjesec povećavaju što značajno utiče na normalan rad partije, dodaje se u saopštenju.

SNP apeluje na Ministarstvo finansija i lokalne samouprave da što prije postupe po zakonu i izmire svoje obaveze, kako ne bi bili prinuđeni da sudskim putem naplaćuju potraživanja.

Portal Analitika