Društvo

Za pet godina privedeno preko 40.000 pijanih vozača

Policija je u poslednjih pet godina na crnogorskim drumovima otkrila 40.645 vozača koji su upravljali motornim vozilima pod dejstvom alkohola.
Za pet godina privedeno preko 40.000 pijanih vozača
Portal AnalitikaIzvor

Od početka ove godine, saobraćajna policija je registrovala 2.249 vozača kojima je prilikom kontrole pronađen alkohol u krvi, piše Dan.

Iz Uprave policije ističu da je od 2010. godine do danas alkotestu podvrgnuto 185.000 vozača.

Pomoćnik direktora Uprave policije Nikola Janjušević ističe da je poboljšanje stanja bezbjednosti saobraćaja na putevima po važnijim parametrima, od čega je najvažniji sve manji broj smrtno stradalih lica u saobraćaju, rezultat preventivnih i represivnih mjera i radnji koje na terenu sprovodi saobraćajna policija.

„Mnogobrojne akcije (Helikopter, Pješak, Autobus, Motocikl itd.) i kampanje, među kojima je i nedavno sprovedena „Pojas za sve“, dale su doprinos poštovanju saobraćajnih propisa od strane učesnika u saobraćaju, sa sve boljim rezultatima policije iz ove oblasti. Povoljnijem stanju bezbjednosti saobraćaja na putevima i prevenciji teških posljedica u saobraćaju, imajući u vidu značajan procenat učešća mladih u saobraćajnim nezgodama, doirinose i izmjene i dopune Zakona o bezbjednosti saobraćaja na putevima, kojima se, između ostalog, od kada su usvojene u januaru ove godine, propisuju strože kazne za vozače početnike i mlade vozače“, kaže Janjušević u razgovoru za Dan.

Službenici saobraćajne policije su od 1. januara do 1. maja ove godine izvršili alkotestiranje 10.246 vozača.

„U prošloj godini alkotestirano je 37,645 vozača, od kojih je kod 8.135 utvrđeno da upravljaju vozilom pod dejstvom alkohola, 246 je odbilo alkotestiranje, a u 883 slučaja je naloženo uzimanje krvi i urina. Vozači koji su zatečeni u upravljanju vozilom pod dejstvom alkohola u navedenom periodu, od početka 2010. godine do 1. maja 2015. godine, kao i oni koji su odbili alkotestiranje, shodno Zakonu o bezbjednosti saobraćaja, procesuirani su nadležnim područnim organima za prekršaje“, kazao je Janjušević.

Od početka ove godine najveća koncentracija alkohola u krvi zabilježena je prilikom alkotestiranja jednog vozača muškog pola u Podgorici, kod kojeg je utvrđeno da ima 4,11 promila alkohola u krvi.

izvor: DAN

Portal Analitika