Svijet

Merkel: Rusija se udaljila od G7

Rusija se proteklih godina sigurno nije "približila predstavama" koje su zajedničke za Grupu sedam industrijski najrazvijenijih zemalja (G-7), smatra Merkel.
Merkel: Rusija se udaljila od G7
Portal AnalitikaIzvor

"Kada je Rusija primljena, mislilo se da možda ipak ima više toga zajedničkog, upravo s obzirom na njen trud u oblasti odbrane, mislim pritom na partnerstvo NATO i Rusije", rekla je njemačka kancelarka Angela Merkel u intervjuu "Dojče veleu" uoči samita G-7, odgovarajući na pitanje da li Rusija pripada "toj zajednici vrijednosti".

Merkel je kazala da, međutim, Rusija ostaje važan partner u drugim formatima - Normandijskom u kom predstavnici Njemačke, Francuske, Ukrajine i Rusije diskutuju o krizi u Ukrajini, kao i u Grupi P5+1 (pet stalnih članica Savjeta bezbjednosti i Njemačka) koja razgovara o iranskom nuklearnom programu. 

"I kod traženja rješenja za sirijski građanski rat hoćemo i moramo da uključimo Rusiju. Rusija nam je potrebna. Želim samo da podsjetim: uklanjanje hemijskog oružja iz Sirije uspjelo je samo uz pomoć Rusije. Dakle, mi ćemo takođe razgovarati o tome u šta ćemo uključiti i Rusiju", rekla je njemačka kancelarka. 

Na pitanje da li je G-7 još u skladu sa vremenom, budući da bi trebalo da okuplja ekonomski najače zemlje a ako se pogleda Italija, Francuska i Kanada, to više nije tačno, Merkel je rekla da Grupa okuplja demokratske države koje dijele iste vrijednosti i da su to države "koje su uprkos svemu i ekonomski još uvek vrlo važne". (B92)

Portal Analitika